Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Υποστηρικτές της Χαμάς βασανίζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Δυτικής Όχθης

Έκθεση του PCHR, Palestinian Centre for Human Rights

20 Σεπτεμβρίου 2007

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνέχιση της προσωποκράτησης αγωνιστών και υποστηρικτών της Χαμάς από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και την ανάκρισή τους αναφορικά με τις σχέσεις τους με τη Χαμάς και την Εκτελεστική Δύναμη του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον τους εξαναγκάζουν να υπογράφουν δηλώσεις ότι θα κόψουν τους δεσμούς τους με τη Χαμάς. Το Κέντρο ανησυχεί επίσης για τη συνέχιση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης των κρατουμένων και των οικογενειών τους, καθώς και για τη σωματική και ψυχολογική πίεση που τους ασκείται προκειμένου να μην μιλήσουν. Οι ερευνητές του PCHR αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πείσουν τα θύματα να υποβάλουν καταγγελίες. Επιπλέον, τα θύματα ζητούν τα ονόματά τους να μην δημοσιοποιηθούν. Το Κέντρο φοβάται ότι τα θύματα αυτά δέχονται απειλές από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν αυτές οι παραβιάσεις καταγγέλλονται στους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Κέντρο καταδικάζει αυτές τις παράνομες ενέργειες, ζητάει τον τερματισμό τους και τη δίωξη των υπαιτίων. Το Κέντρο ζητάει επίσης τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρείται η νομοθεσία αναφορικά με τις διαδικασίες σύλληψης. Οι ερευνητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αποσπάσουν καταγγελίες από τα θύματα σχετικά με τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση στην οποία υποβλήθηκαν. Οι υποθέσεις σ’ αυτή την αναφορά είναι παραδείγματα και δεν αποτελούν πλήρη λίστα περιστατικών. Επί του προκειμένου το Κέντρο υπενθυμίζει ότι η σιωπή των θυμάτων ενθαρρύνει τους δράστες αυτών των ενεργειών να συνεχίζουν τη συστηματική παραβίαση των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στοιχειωδών κανόνων για τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Ορισμένες από τις υποθέσεις βασανισμού και κακομεταχείρισης που καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη είναι:

- Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007, οι Παλαιστινιακές Μυστικές Υπηρεσίες συνέλαβαν τέσσερις διευθυντές σχολείων από τη Νάμπλους. Αφού τοποθέτησαν στα κεφάλια τους μαύρους σάκους, τους οδήγησαν στη φυλακή J'neid. Παρέμειναν υπό κράτηση έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2007 και τους εξανάγκασαν να υπογράψουν ότι θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους ως διευθυντές. Οι τρεις απελευθερώθηκαν την ίδια μέρα και ο τέταρτος παραμένει στη φυλακή.

- Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007, οι Παλαιστινιακές Μυστικές Υπηρεσίες συνέλαβαν τρεις ανθρώπους από χωριό κοντά στη Νάμπλους. Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκε κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν κατά τη διάρκεια της κράτησης και τον απείλησαν ότι θα τον πυροβολήσουν στο κεφάλι. Κατήγγειλε ότι είδε να εξαναγκάζουν άλλους να στέκονται σε στάσεις που προκαλούν πόνο. Περιγράφοντας τη σύλληψή του είπε «μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω στον ελαιώνα κοντά στο σπίτι. Τα χέρια μου ήταν δεμένα πίσω απ’ την πλάτη μου. Ένας απ’ αυτούς μου έβαλε τρικλοποδιά και προσγειώθηκα με το πρόσωπο στο έδαφος. Ένας άλλος μ’ έπιασε από τα δεμένα χέρια μου και με σήκωσε πάνω. Οι άλλοι με χτυπούσαν με τα χέρια, τα πόδια και τις κάννες των όπλων τους. Περίπου 15 άνθρωποι μ’ έδερναν για ένα τέταρτο της ώρας. Ένας απ’ αυτούς πυροβόλησε για να με τρομοκρατήσει και είπε: Στη Γάζα μας πυροβολούν στα πόδια και εμείς θα σε πυροβολήσουμε στο κεφάλι».

- Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πέντε δασκάλους καθώς πήγαιναν σε σχολείο στη Νάμπλους. Κρατήθηκαν σε παλαιστινιακό τσεκ πόιντ που στήθηκε ειδικά γι’ αυτούς. Τους ανάγκασαν να βγουν από το αυτοκίνητό τους και να καθίσουν στο έδαφος. Στη συνέχεια τους πήγαν στην έδρα των Μυστικών Υπηρεσιών στη Νάμπλους και μετά στη φυλακή J'neid. Οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι το ίδιο βράδυ και οι δύο παραμένουν στη φυλακή.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών το PCHR:

- Επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει έντονα τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης και ζητάει τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων, τη δίωξη των δραστών και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν.

- Υπενθυμίζει ότι τα βασανιστήρια είναι παράνομα σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Νομοθεσία και ότι συνιστούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ εναντίον των Βασανιστηρίων.

- Βεβαιώνει ότι οι διαδικασίες σύλληψης καθορίζονται στην Παλαιστινιακή Νομοθεσία και ανήκουν στη δικαιοδοσία των ετέρων εφαρμογής του νόμου που εκπροσωπούνται από την αστυνομία υπό τις διαταγές και την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: