Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Ολμέρτ μειώνει τις προσδοκίες από τη σύνοδο - Η Χαμάς προετοιμάζεται

Ο Ολμέρτ μειώνει τις προσδοκίες από τη σύνοδο

«Δεν θα υπάρξει παρά μία μη δεσμευτική διακήρυξη προθέσεων». Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο Ολμέρτ αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη σύνοδο του Νοεμβρίου για τη Μέση Ανατολή απογοητεύοντας το περιβάλλον του Μαχμούντ Αμπάς.

Το άδειασμα της Φατάχ σχολιάστηκε από δύο στελέχη προσκείμενα στον Αμπάς. Ο Nimr Hamad δήλωσε ότι «αν ο Ολμέρτ λέει ότι θα είναι απλώς μια διακήρυξη, δεν υπάρχει λόγος να πάμε σ’ αυτή τη συνάντηση». Ενώ ο Nabil Amr έκανε λόγο για μποϊκοτάζ.

Παρά τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, ειδικές διαπραγματευτικές ομάδες θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα την πρώτη τους συνάντηση.

Η Κοντολίζα Ράις καταφτάνει την Τρίτη στην περιοχή για συνομιλίες σχετικά με την προετοιμασία της συνόδου του Νοεμβρίου. Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή θα συνεδριάσει αργότερα μέσα στον Σεπτέμβρη για το ίδιο θέμα και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Αραβικής Λίγκας. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι στη σύνοδο θα παραστούν και η Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλα αραβικά κράτη που δεν έχουν σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Η Χαμάς προετοιμάζεται για εισβολή στη Γάζα

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο η Χαμάς κάλεσε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεών της, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι είναι καλά προετοιμασμένη σε μια ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πρόσφατα πλήγματα του νοτίου Ισραήλ με ρουκέτες κασάμ έχουν επαναφέρει στο ισραηλινό κοινοβούλιο τη συζήτηση περί εισβολής, αλλά τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί. Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει, αλλά όχι οπωσδήποτε με στρατιωτικό τρόπο και με τρόπους που δεν συνιστούν απαραιτήτως «συλλογική τιμωρία».

Την Κυριακή ματαιώθηκε η προγραμματισμένη ψηφοφορία για την απελευθέρωση περίπου 100 παλαιστίνιων κρατούμενων που είχε προτείνει ο Ολμέρτ.

Συγκρούσεις

Το Σάββατο, ισραηλινά τανκ εισέβαλαν 250 μέτρα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Μπεΐτ Χανούν τραυματίστηκε σοβαρά ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, άμαχος σύμφωνα με τους κατοίκους, και συνελήφθησαν εννέα.

Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον 16χρονο Mohammed Jabbarin στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Η παλαιστινιακή πλευρά λέει ότι το θύμα ήταν άοπλο και πυροβολήθηκε θανάσιμα επειδή πετούσε πέτρες στους στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ήταν οπλισμένος και τοποθετούσε εκρηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: