Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

«Εχθρική οντότητα» η Γάζα – Νεκροί στη Νάμπλους

Πηγή: Associated Press

«Εχθρική οντότητα» η Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ κήρυξε την Τετάρτη τη Γάζα «εχθρική οντότητα», απόφαση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να διακόψει ζωτικές προμήθειες προς τη Λωρίδα, νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων. Ωστόσο δεν δόθηκε το πράσινο φως για την υλοποίηση ούτε προσδιορίστηκε χρονικά η εφαρμογή της διακοπής.

Η διακοπή των βασικών αυτών προμηθειών θα αποτελέσει το πιο σκληρό αντίποινο για τις ρουκέτες κασάμ καθώς η Γάζα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από ισραηλινούς προμηθευτές για τα εν λόγω είδη.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι «ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί η Χαμάς», καθώς και ότι το Ισραήλ κατευθύνεται όλο και πιο κοντά σε μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα, πριν από την οποία θα πρέπει να διερευνηθεί ένα «εύρος επιλογών». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το Ισραήλ ελπίζει να ενδυναμώσει την κυβέρνηση του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.

Νεκροί στη Νάμπλους

Ένας 38χρονος άντρας με ειδικές ανάγκες είναι το δεύτερο θύμα της εισβολής στη Νάμπλους που ξεκίνησε χθες.

Ο Adib Salim Damoni στεκόταν στο παράθυρο του σπιτιού του στον προσφυγικό καταυλισμό Ein Bet Ilmeh κοντά στη Νάμπλους όταν η σφαίρα του κατάφερε θανάσιμο πλήγμα στο λαιμό.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κάνει λόγο για το θάνατο ενόπλου κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με ομάδα μαχητών της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Οι λάμψεις από τις εκρήξεις και οι μαύροι καπνοί έπνιξαν τον ουρανό πάνω από τον καταυλισμό, ενώ το ηλεκτρικό διακόπηκε αφήνοντας τους 5.000 κατοίκους του χωρίς ρεύμα και σε αρκετές περιπτώσεις νερό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο στρατός εισβάλει στα σπίτια μέσα από τα στενά σοκάκια του καταυλισμού και γκρεμίζει τοίχους για να προελάσει από το ένα κτίριο στο άλλο. Παράλληλα έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από την Τρίτη και κανένας δεν επιτρέπεται να εισέλθει ή να εξέλθει από το στρατόπεδο, ούτε καν τα παλαιστινιακά ασθενοφόρα. Τσιμεντένια μπλόκα και μπάζα από μπουλντόζες έχουν αποκλείσει την κεντρική και άλλες οδούς.

Χθες, την πρώτη μέρα της εισβολής σκοτώθηκαν ένας ένοπλος παλαιστίνιος έφηβος και ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: