Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Εφτά ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της συλλογικής τιμωρίας του λαού της Γάζας

Κοινό Δελτίο Τύπου

20 Σεπτεμβρίου 2007: Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει συλλογική τιμωρία στον άμαχο πληθυσμό, οδηγεί σε βαρύτατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τις προτεινόμενες κρατικές κυρώσεις εναντίον των πολιτών της Γάζας:

Εφτά ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν από κοινού ότι η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να περιορίσει τον εφοδιασμό ηλεκτρισμού και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας και τις μετακινήσεις προς και από τη Γάζα θα επιδεινώσει περεταίρω την υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση. Επιπλέον, οι κυρώσεις συνιστούν βαρύτατη παραβίαση της πιο θεμελιώδους αρχής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: της υποχρέωσης διαχωρισμού μεταξύ μαχητών και πολιτών. Επίσης η απόφαση υπόκειται σε παραβίαση μίας εκ των καθολικών απαγορεύσεων του διεθνούς δικαίου: την απαγόρευση της συλλογικής τιμωρίας. Η συμμαχία πιστεύει επίσης ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τις ένοπλες ομάδες να εξαπολύουν επιθέσεις ρουκετών σε ισραηλινές κοινότητες.

Ο ισχυρισμός της Ισραηλινής Κυβέρνησης ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι ψευδής. Η μείωση της τροφοδοσίας ρεύματος θα περιορίσει δραστικά τη λειτουργική ικανότητα των νοσοκομείων και των κλινικών. Επιπλέον, η μείωση του ηλεκτρικού θα περιορίσει το σύστημα άντλησης ύδατος της Γάζας και θα παραλύσει το αποχετευτικό σύστημα και την υδροδότησή της. Επομένως, η απόφαση της κυβέρνησης να μην διακόψει την τροφοδοσία ύδατος στη Γάζα δεν συνιστά μια ανθρωπιστική χειρονομία επειδή οι υπόλοιπες κυρώσεις θα ελαττώσουν σε κάθε περίπτωση το νερό.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν επείγουσα έκκληση στην Κυβέρνηση να αποσύρει την απόφασή της να επιβάλει συλλογική τιμωρία στη Λωρίδα της Γάζας – μια βαρύτατη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η συμμαχία των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελείται από:

The Association for Civil Rights in Israel; Bimkom – Planners for Planning Rights; B'Tselem – the Israeli Information Cent e r for Human Rights in the Occupied Territories; Gisha: Legal Center for Freedom of Movement; HaMoked: The Center for the Defense of the Individual; Physicians for Human Rights; The Public Committee Against Torture in Israel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: