Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Με το καρότο και το μαστίγιο το Ισραήλ στον Αμπάς

Πηγή: Associated Press

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή την απελευθέρωση 90 κρατουμένων από τους 11.000 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν, μάλλον την Τετάρτη, είναι μέλη της Φατάχ ή των συμμάχων της, ενώ κανένας δεν προέρχεται από τη Χαμάς, και το ένα τρίτο αυτών προέρχεται από τη Γάζα. Η τελευταία απελευθέρωση κρατουμένων έγινε τον Ιούλιο και περιλάμβανε 250 ανθρώπους.

Ακόμη και η πλευρά του Αμπάς επέκρινε τον περιορισμένο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας διά στόματος Ashraf Ajrami, του παλαιστινίου υπουργού για τα ζητήματα των κρατουμένων, «αν λάμβανε χώρα μια γενναία απελευθέρωση κρατουμένων, θα πρόσφερε υποστήριξη στον παλαιστίνιο πρόεδρο και την κυβέρνηση, αλλά όταν το Ισραήλ προχωράει μονομερώς, δεν βοηθάει πολύ ούτε τον Πρόεδρο ούτε την κυβέρνηση».

Η Χαμάς κατηγόρησε τη Φατάχ για ανοικτή συνεργασία με το Ισραήλ. «Οι 100 παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι από τη Φατάχ … Είναι επικίνδυνο …όταν η κατοχή (Ισραήλ) και η Φατάχ παίζουν τον ίδιο ρόλο στις διακρίσεις εις βάρος των κρατουμένων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Sami Abu Zuhri.

Παράλληλα αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα επιτραπεί η ανάπτυξη 500 ένοπλων παλαιστινίων αστυνομικών στη Νάμπλους. Εάν οι παλαιστίνιοι αστυνομικοί επιβάλλουν επιτυχώς τον νόμο και την τάξη στην πόλη, το Ισραήλ θα επιτρέψει ανάλογες κινήσεις και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Εντωμεταξύ στο χωριό Kosin κοντά στη Νάμπλους ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 10 παιδιά επειδή έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων στο δρόμο. Επίσης την Κυριακή συνελήφθη στη Δυτική Όχθη μέλος της Φατάχ για παραβίαση της συμφωνίας αμνήστευσης από το Ισραήλ 200 ενόπλων με αντάλλαγμα να εγκαταλείψουν την ένοπλη αντίσταση, που είχε συνυπογράψει τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: