Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Συγγραφείς και διανοούμενοι του Ισραήλ υπέρ διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, εις μάτην

Στο κενό έπεσε η πρωτοβουλία διάσημων συγγραφέων και διανοουμένων του Ισραήλ να απευθύνουν έκκληση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ να διαπραγματευτεί εκεχειρία με τη Χαμάς.

Με τίτλο «Μιλήστε με τον Αμπού Μάζεν (Αμπάς), διαπραγματευτείτε για εκεχειρία με τη Χαμάς» το κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε ισραηλινές εφημερίδες και ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί μια ευκαιρία να προαχθεί η ειρηνευτική διαδικασία πριν τη διεθνή σύνοδο του Νοεμβρίου. Καλούμε επειγόντως τον πρωθυπουργό να καταβάλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να συνάψει ουσιαστικές συμφωνίες με την ηγεσία της ΟΑΠ και να μη χάσει αυτή την ευκαιρία

… Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις Κασάμ από τη Λωρίδα της Γάζας είναι αφόρητες. Το Ισραήλ έχει διαπραγματευτεί στο παρελθόν με τους πιο σκληρούς του εχθρούς, και το ίδιο πράττει και τώρα, και δικαίως, με τη Χαμάς για να επιστρέψει στην πατρίδα ο Γκιλάντ Σαλίτ. … Τώρα το αρμόζον σχέδιο δράσης είναι να διαπραγματευτείτε με τη Χαμάς ώστε να επιτευχθεί μια γενική εκεχειρία ώστε να αποτραπούν τα περαιτέρω δεινά και για τις δύο πλευρές. … Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια καθολική εκεχειρία, άνευ όρων. Ο τερματισμός των αμοιβαίων επιθέσεων θα έδινε στους κατοίκους της δυτικής Νεγκέβ μια αίσθηση ασφάλειας, θα γλίτωνε τους γειτονικούς κατοίκους της Γάζας από επιπλέον δεινά και θα διεύρυνε τα περιθώρια επιτυχίας της πολιτικής διαδικασίας».

Η έκκληση προωθήθηκε από την Πρωτοβουλία της Γενεύης και την ισραηλινή οργάνωση Ειρήνη Τώρα και έφερε την υπογραφή διάσημων συγγραφέων και διανοούμενων μεταξύ των οποίων οι: Amos Oz, A.B. Yehoshua, David Grossman, Meir Shalev, Judith Katzir, Eli Amir, Savyon Liebrecht, Yehoshua Sobol, Dorit Rabinyan, Esti G Chaim, Alice Shalvi.

Ερωτώμενος τι συνέπειες πιστεύει ότι θα έχει η έκκληση ο A.B. Yehoshua απάντησε «μόνο η πραγματικότητα μπορεί να το δείξει».

Και το έδειξε. Το Ισραήλ απέρριψε την έκκληση λέγοντας ότι μια ομάδα αφιερωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι εταίρος σε οιεσδήποτε συνομιλίες. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Mark Regev δήλωσε σχετικά στο BBC: «Η θέση της κυβέρνησης του Ισραήλ και εκείνη της Ε.Ε., του Καναδά και των ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να εμπλακούμε με τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους. Το να παράσχουμε αναγνώριση και νομιμοποίηση στη Χαμάς απλώς θα ισχυροποιήσει τους εξτρεμιστές και θα υποτιμήσει τους μετριοπαθείς». Επιπλέον χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «αντιπαραγωγική».

Δεδομένου ότι οι περισσότερες ισραηλινές εφημερίδες στο διαδίκτυο επιτρέπουν τα σχόλια των αναγνωστών, έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς (στο τέλος της σελίδας) τα επίθετα με τα οποία στόλισαν τους εν λόγω διανοούμενους διάφοροι επισκέπτες: haaretz, ynetnews, jpost.

Δεν υπάρχουν σχόλια: