Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Προς τραπεζική κατάρρευση η Γάζα

Η Hapoalim, η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διακόψει τους εναπομείναντες δεσμούς της με τις παλαιστινιακές τράπεζες στη Γάζα κατόπιν του χαρακτηρισμού της τελευταίας ως «εχθρική οντότητα». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η έκταση των επιχειρήσεων της τράπεζας στην περιοχή, ούτε πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση. Εντωμεταξύ εκπρόσωπος της Τράπεζας Discount, της άλλης ισραηλινής τράπεζας που επιχειρεί στη Γάζα, δήλωσε ότι οι δραστηριότητές της στη Λωρίδα επανεκτιμώνται, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση μέχρι στιγμής.

Ο Sharhabil al-Zaim, νομικός σύμβουλος έξι τραπεζών στη Γάζα, δήλωσε ότι αν η Discount ακολουθήσει το παράδειγμα της Hapoalim «θα πρόκειται για το χειρότερο είδος συλλογικής τιμωρίας» και προειδοποίησε για νομισματικό χάος.

Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικό τους νόμισμα και πραγματοποιούν το μεγαλύτερο τμήμα των συναλλαγών τους με ισραηλινά σέκελ. Από τη στιγμή που η Γάζα μπορεί να εργαστεί μόνο διαμέσω ανταποκριτριών τραπεζών, η διακοπή των υπηρεσιών τους θα προκαλέσει «μερική παράλυση των τραπεζικών εργασιών στη Γάζα».

Σε επιστολή της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha, που ζητούσε από την τράπεζα να ξανασκεφτεί την απόφασή της λέγοντας ότι δεν θα ζημιώσει περαιτέρω μόνο την ήδη πληγείσα οικονομία της Γάζας, αλλά και τις ισραηλινές εταιρείες που εξάγουν στη Γάζα, αναφέρεται επίσης ότι η τράπεζα προτρέχει ακόμη και σε σύγκριση με την ίδια την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: