Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Η νίκη του Μπιλίν

Πηγές: BBC, Guardian, ISM

Το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει εκ νέου τη χάραξη του τείχους κοντά στο χωριό Μπιλίν της Δυτικής Όχθης. Το Μπιλίν αποτελεί σύμβολο του αγώνα ενάντια στο τείχος. Εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιούνταν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις με την ειρηνική συμμετοχή Παλαιστινίων, Ισραηλινών και διεθνών, οι οποίες συχνά καταλύονταν από τον ισραηλινό στρατό με βίαιο τρόπο, τραυματισμούς και συλλήψεις.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε την προσφυγή των κατοίκων του Μπιλίν, σύμφωνα με την οποία το τείχος τους απαγόρευε την πρόσβαση στο 50% της αγροτικής τους γης. Παράλληλα η απόφαση θα εμποδίσει την προγραμματισμένη επέκταση του νέου εποικιστικού προγράμματος Matityahu East.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη χάραξη ήταν αναγκαία για την προστασία των κατοίκων του γειτονικού εποικισμού Modi'in Illit και ολοκλήρωσε το τείχος που διαπερνά το Μπιλίν. Το πάνελ των τριών δικαστών απέρριψε ομόφωνα το επιχείρημα της κυβέρνησης και διέταξε την αλλαγή της χάραξης, αυτό σημαίνει «κατεδάφιση του υπάρχοντος φράκτη σε ορισμένα σημεία και οικοδόμηση νέου» σε «εύλογο χρονικό διάστημα».

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας –που είναι αρμόδιο για την κατασκευή του τείχους- ανακοίνωσε ότι «θα μελετήσει και θα σεβαστεί την απόφαση».

Ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, ο Abdullah Abu Rahma, χαρακτήρισε την απόφαση «υπέροχη» και ζήτησε την άμεση εφαρμογή της. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ISM αναφέρεται ότι η δικαστική απόφαση ξεσκεπάζει την πραγματική πρόθεση του τείχους που ήταν η επέκταση του εποικισμού και όχι η ασφάλεια, καθώς και ότι αν και πρέπει να θεωρηθεί ως νίκη του αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και νίκη των χωρικών του Μπιλίν, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η χάραξη του τείχους εξακολουθεί να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης εξέδωσε το 2004 γνωμοδοτική απόφαση σύμφωνα με την οποία το τείχος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να κατεδαφιστεί, επίσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη, σε γη κατεχόμενη από το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967, είναι παράνομοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: