Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Φωτογραφική αναθεώρηση εκλογικού νόμου

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ο Αμπάς αναθεώρησε τον παλαιστινιακό εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τη νέα εκλογική νομοθεσία κάθε υποψήφιος για τις προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές οφείλει να αναγνωρίσει την ΟΑΠ/PLO ως τον «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο» του παλαιστινιακού λαού, στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, ενώ η Χαμάς δεν είναι μέλος της. Επιπλέον πάγιο αίτημα των κομμάτων της αριστεράς ήταν και είναι η αναμόρφωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την οποία χαρακτηρίζουν ως ένα θολό και παροπλισμένο πλέον σώμα. Η Χαμάς καταδίκασε την κίνηση του Αμπάς ως παράνομη.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα οι ψηφοφόροι θα εκλέγουν κόμματα και όχι υποψηφίους και το κοινοβούλιο θα συγκροτείται από τα κόμματα ανάλογα με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν. Στις εκλογές του 2006, με το διαμερισματικό σύστημα, η Φατάχ ζημιώθηκε από τις συμμετοχές περισσότερων από έναν υποψηφίων της στην ίδια περιοχή.

Σύμβουλοι του Αμπάς παραδέχτηκαν ότι ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι αδύνατο να οριστεί μέχρι να διασφαλιστεί ότι αυτές θα μπορούν να λάβουν χώρα τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: