Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Ψήφισμα του Διεθνούς Συντονιστικού Δικτύου για την Παλαιστίνη (ICCP)

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

(ICCP)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες

30-31 Αυγούστου 2007

Υλοποιώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού Λαού:

60 χρόνια είναι αρκετά! Τέρμα στο διωγμό, φέρτε τους πρόσφυγες στην πατρίδα!

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Η ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ, με διεθνή υποστήριξη και συναίνεση, εξακολουθεί να αρνείται στον παλαιστινιακό λαό τα αναφαίρετα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης και της επιστροφής. Τη στιγμή που οι ανθρωπιστικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη εξακολουθούν να επιδεινώνονται, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της επιστροφής, και τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι μέσα στο Ισραήλ εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με τη θεσμοθετημένη πολιτική διακρίσεων, αναγνωρίζουμε και δεσμευόμαστε στην παγκόσμια υποχρέωσή μας να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτών των δικαιωμάτων.

Καθώς εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, συνεδριάζουμε ξανά για να φέρουμε σε πέρας αυτή την υποχρέωση, συνεχίζουμε να εντάσσουμε τις εργασίες μας στο πλαίσιο των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων, και με δέσμευση στο διεθνισμό, σε μια δίκαιη ειρήνη και με την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τον τερματισμό της κατοχής.

Συναντιόμαστε με πάσα επίγνωση ότι η διεθνής διπλωματία απέτυχε να παράσχει στους Παλαιστινίους τα απαράγραπτα δικαιώματά τους. Πρωτίστως λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την ισραηλινή κατοχή και τις πολιτικές απαρτχάιντ, και επειδή η Ευρώπη, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς παράγοντες απέτυχαν να αμφισβητήσουν επιτυχώς αυτή την υποστήριξη, οι διπλωματικές προσπάθειες συμπεριλαμβανομένου του Κουαρτέτου και του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη για την Ειρήνη» απέτυχαν. Δεν πιστεύουμε ότι περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες εντός αυτού του ανεπαρκούς πλαισίου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για μια περιορισμένη σύνοδο το Νοέμβριο του 2007 στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτραπεί να διαδραματίσουν απλώς έναν περιθωριακό ρόλο, θα στεφθούν με μεγαλύτερη επιτυχία.

Εντούτοις, ο ρόλος των κοινοβουλίων και των βουλευτών παραμένει κρίσιμος για την οποιαδήποτε μελλοντική διπλωματική επιτυχία, και δεσμευόμαστε να εργαστούμε στενά με τα δικά μας εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια γι’ αυτό το σκοπό. Θα επικεντρώσουμε ειδικότερα τη βουλευτική μας δράση στην άσκηση πίεσης προς τις κυβερνήσεις να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν την 4η Συνθήκη της Γενεύης και σε άλλα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διεθνής υποστήριξη για τα παλαιστινιακά δικαιώματα παραμένει μια θεμελιώδης υποχρέωση των οργανισμών της κοινωνίας πολιτών σε όλο τον κόσμο. Επίσης αναγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας να εργαστούμε για την επαναφορά του κεντρικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διπλωματία σχετικά με την Παλαιστίνη.

Η παλαιστινιακή δημοκρατία υπονομεύτηκε, πρωτίστως εξαιτίας των από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εκπορευόμενων παραλυτικών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους Παλαιστινίους, οδηγώντας σε μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, ιδιαιτέρως στη Γάζα.

Στις 29 Νοεμβρίου του 1947, η Γενική Σύνοδος του ΟΗΕ εξέδωσε το Ψήφισμα 181, το Ψήφισμα του Διαμελισμού, που χώρισε την Παλαιστίνη σε ένα «Εβραϊκό κράτος» και ένα «Αραβικό κράτος», παραχωρώντας το 55% της γης στο πρώτο και το 45% στο δεύτερο. Σε τρεις μήνες από τώρα, στις 29 Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποιούνται φεστιβάλ στο Ισραήλ για τον εορτασμό του Ψηφίσματος 181, θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για την κλοπή της γης που ακολούθησε. Πεντέμισι μήνες αργότερα, στις 15 Μαΐου του 2008, όταν το Ισραήλ θα γιορτάζει την ίδρυσή του, θα πρέπει να βροντοφωνάξουμε την απόρριψη 60 χρόνων διωγμών και απελάσεων. Θα πρέπει να πούμε στον κόσμο «Φτάνει πια Αρκετά»!

Οι ισραηλινές πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη συνιστούν παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών Εναντίον των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ. Θα εργαστούμε για την αποκάλυψη αυτών των παραβιάσεων και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων των αυτουργών τους. Επίσης δεσμευόμαστε εμείς και οι οργανώσεις μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή και την επιβολή της προ τριετίας Γνωμοδοτικής Απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που έκρινε το Τείχος Απαρτχάιντ του Ισραήλ, και όλο το σχέδιο εγκατάστασής του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ως παράνομο. Αναγνωρίζουμε ειδικά τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το Τείχος, που κυκλώνει παλαιστινιακές πόλεις στην πιο εκτενή ισραηλινή αρπαγή γης από το 1967, επειδή οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαίτερα τη Γενική Σύνοδο, να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της γνωμοδότησης του δικαστηρίου της Χάγης.

Συναντιόμαστε στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, στις παραμονές της 60ής επετείου της Παλαιστινιακής Nakba, ή καταστροφής, που οδήγησε στη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ. Αυτή η συνεχιζόμενη καταστροφή, με το διωγμό και την απώλεια εδαφών για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους και αποστέρηση εξουσίας από εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους, έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Αναγνωρίζουμε την ειδική ευθύνη της Ευρώπης στις απαρχές αυτής της κρίσης, καθώς ήταν η απάντηση στον ευρωπαϊκό αντισημιτισμό και τέλος στο Ολοκαύτωμα εναντίον των Ευρωπαίων Εβραίων που οδήγησε στην απόφαση της Ευρώπης να υποστηρίξει τη λύση του «Εβραϊκού Ζητήματος» που υιοθετήθηκε εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αναγνωρίζοντας αυτή την πρόδηλη πραγματικότητα, καλούμε την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη να ενωθούν με την κοινωνία πολιτών αναγνωρίζοντας το 2008 ως το έτος της επετείου μνήμης της Nakba και της ανατροπής των συνεπειών της.

Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή, για όλους τους λαούς της: μια πραγματικότητα βασισμένη στη δικαιοσύνη, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, μια πραγματικότητα που θέτει τέρμα στην κατοχή, και μια πραγματικότητα που υλοποιεί επιτέλους τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης και της επιστροφής, και του δικαιώματος ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της απομόνωσης της Γάζας. Καλούμε στην άμεση απελευθέρωση των παλαιστινίων βουλευτών και υπουργών που απήχθησαν παράνομα από τις δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής. Καλούμε επίσης τους Παλαιστινίους να προχωρήσουν στην αναζωογόνηση της πολιτικής ενότητας μέσα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην άμεση διεθνή αναγνώριση μιας τέτοιας επανενωμένης παλαιστινιακής πολιτικής συγκρότησης. Υποστηρίζουμε τους συναδέλφους μας στην παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών και εξακολουθούμε να ανησυχούμε εξαιρετικά για την απειλή στη δημοκρατία που συνιστά η πρόσφατη απαγόρευση 103 μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Γι’ αυτό απευθύνουμε το ακόλουθο κάλεσμα:

Έκκληση σε Δράση

Καταδικάζουμε το από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εκπορευόμενο μποϊκοτάζ του παλαιστινιακού λαού και θα απαντήσουμε ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών το 2005, ισχυροποιώντας την παγκόσμια καμπάνια μας για μποϊκοτάζ, κυρώσεις και απόσυρση επενδύσεων (BDS) ως μια μη βίαιη προσπάθεια ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, το Απαρτχάιντ και την καταπίεση.

Καταδικάζουμε τις ισραηλινές πολιτικές αποκλεισμού και διακρίσεων εναντίον των Παλαιστινίων και δεσμευόμαστε σε μια εκστρατεία αποκάλυψης και εναντίωσης σε ισραηλινές πολιτικές όπως οι παραβιάσεις της Διεθνούς Συνθήκης Εναντίον των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ.

Καταδικάζουμε τις τωρινές, ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ, διπλωματικές προσπάθειες ως μια πολιτική χειραγώγηση, και θα εργαστούμε για την επέκταση και την ισχυροποίηση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινωνίας πολιτών. Με τους συναδέλφους μας στην Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή για την Παλαιστίνη (ECCP) και άλλους στην παγκόσμια κοινωνία πολιτών, με τα Ηνωμένα Έθνη, με κοινοβούλια και βουλευτές, καθώς και με οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να απαιτήσουμε οι κυβερνήσεις να εργαστούν για την τήρηση των υποχρεώσεών τους υπό την 4η Συνθήκη της Γενεύης και άλλες σχετικές όψεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τις ισραηλινές παραβιάσεις. Αναγνωρίζουμε την ειδική υποχρέωση που επιβάλλεται σε όλους τους συνυπογράφοντες της 4ης Συνθήκης της Γενεύης να εφαρμόσουν τη Γνωμοδοτική Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

Απορρίπτουμε τον ισχυρισμό ότι σε μια περίοδο εσωτερικού παλαιστινιακού διχασμού και κρίσης η διεθνής κοινότητα και η διεθνής κοινωνία πολιτών πρέπει απλώς να κάνει στην άκρη και επιβεβαιώνουμε και πάλι την ανανεωμένη μας δέσμευση να εργαστούμε για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τα αποτελέσματα της παλαιστινιακής δημοκρατίας.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανώσει μια διερευνητική αποστολή για τις ισραηλινές παραβιάσεις της Διεθνούς Συνθήκης Εναντίον των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ και άλλων διεθνών κανόνων δικαίου στην αντιμετώπιση των Παλαιστινίων που ζουν εντός του Ισραήλ, καθώς και τις παραβιάσεις της 4ης Συνθήκης της Γενεύης στην ισραηλινή εκστρατεία απομόνωσης του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας.

Καταδικάζουμε τον επερχόμενο θρίαμβο που σηματοδοτεί τόσο έντονα ο αμερικανικός, ισραηλινός και ευρωπαϊκός εορτασμός της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, και οικοδομούμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης για να σημαδέψουμε το 2008 ως έτος μνήμης του παλαιστινιακού διωγμού ταγμένο στην ανατροπή των απωλειών 60 χρόνων. Ιδιαίτερα καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κίνημα των Αδεσμεύτων να σημαδέψουν την 29η Νοεμβρίου του 2007 ως διεθνή ημέρα για την επέτειο μνήμης του Ψηφίσματος Διαμελισμού του 1947 και των συνεπειών του.

Τέλος, δεσμευόμαστε, και καλούμε τη διεθνή κοινωνία πολιτών, να ενωθούμε με τις παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ, στην εξορία και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να κινητοποιηθούμε για ένα έτος εκπαιδευτικής ενημέρωσης και καμπάνιας που θα ξεκινήσεις στις 29 Νοεμβρίου του 2007. Αυτό το έτος θα συμπεριλάβει τη 15η Μαΐου 2008, ως ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης για την επέτειο μνήμης της Nakba, και της συνεχιζόμενης άρνησης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: