Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Πληθαίνουν οι φωνές εναντίον της συνόδου

Πηγές: (Jerusalem Post, Palestinian Information Center)

Συνεχίζονται οι πιέσεις που δέχεται ο Μαχμούντ Αμπάς εναντίον της «ειρηνευτικής» συνόδου. Ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος των προσφύγων καταφέρονται ενάντια στην τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις, καταγγέλλοντας ότι –μεταξύ άλλων- εγκαταλείπεται το δικαίωμα της επιτροφής.

Ο Σαλμάν Αμπού Σίτα, γενικός συντονιστής της συνόδου για το Δικαίωμα της Επιστροφής, επέδωσε επιστολή στον Αμπάς στην οποία αναφέρεται: «Γνωρίζουμε τις πιέσεις που δέχεστε να εγκαταλείψετε τις παλαιστινιακές θέσεις και να ενστερνιστείτε το όραμα του Ισραήλ. Αλλά αυτό που τράβηξε την προσοχή μας περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι η απόπειρα του Ισραήλ να ορίσει εκ νέου την ιδέα των δύο κρατών. Το Ισραήλ τώρα θέλει αμοιβαία αναγνώριση – Ισραήλ, ως η εθνική πατρίδα των Εβραίων και, σε ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, Παλαιστίνη, ως η εθνική πατρίδα των Παλαιστινίων». Η αποδοχή αυτής της φόρμουλας σύμφωνα με τον Αμπού Σίτα ταυτίζεται με την εγκατάλειψη του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων. Στην ίδια επιστολή ο Σίτα εξαίρει την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας και της αναμόρφωσης της ΟΑΠ, ως γνήσιου εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού, αντί οποιουδήποτε μονοκομματικού σχηματισμού. Εκπρόσωποι των παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο έκαναν επίσης εκκλήσεις στον Αμπάς να μην εξαλείψει το δικαίωμα της επιστροφής δημιουργώντας τετελεσμένα, ενώ άσκησαν σφοδρή κριτική και στην ιδέα του δημοψηφίσματος αναφωνώντας «από πότε τα δικαιώματά μας είναι αμφισβητούμενο ζήτημα;».

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Ισμαήλ Χανίγιε αναφέρει ότι ο πραγματικός στόχος των Αμερικανών για τη σύνοδο είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών κρατών, και ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, με τη «σιωνιστική οντότητα», καθώς και η εξασφάλιση αραβικής υποστήριξης για την αμερικανική πολιτική στο Ιράν και το Ιράκ. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ανακοίνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ορισμένα από τα βέλη ωστόσο προέρχονται και εξ οικείων, όπως εκείνα που εξαπέλυσε ο τέως πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ, Αχμέντ Κρέα.

Ο Κρέα δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ένα κράτος που δεν θα περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία στα κεντρικά ζητήματα. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις ερχόμενες εβδομάδες, ο Κρέα δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί «αν θα είναι σκόπιμο να παραστούμε στη σύνοδο».

Το γραφείο του Αμπάς αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Κρέα, αλλά ανακοίνωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή τουλάχιστον 36 κρατών στη σύνοδο, εκ των οποίων 12 αραβικά, 3 μουσουλμανικά, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι G-8. Ωστόσο δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των χωρών που φέρονται ότι θα λάβουν μέρος.

*Σε ανοικτή ρήξη ήρθε επίσης η πλευρά Αμπάς με τον Φαρούκ Καντούμι. Ανακοίνωση του γραφείου του Αμπάς προς όλες τις χώρες αναφέρει ότι εκπρόσωπος της παλαιστινιακής διπλωματίας στο εξωτερικό είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (Ριγιάντ Αλ-Μαλέκι), αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι ο Καντούμι, ηγέτης του πολιτικού γραφείου της ΟΑΠ, δεν εξουσιοδοτείται πλέον να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή διπλωματία. Η ανακοίνωσε εκδόθηκε αφότου ο Καντούμι ηγήθηκε παλαιστινιακής αντιπροσωπείας σε σύνοδο των αδέσμευτων χωρών τον περασμένο μήνα στο Ιράν.

2 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Κανείς δεν πέθανε ποτέ από διάλογο.

Panos Sokos είπε...

Ο διάλογος χωρίς όρους έχει επανειλημμένα πλήξει την παλαιστινιακή υπόθεση