Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Νεκροί δύο ταχυτήτων

Ναι, στη Γάζα υπάρχουν νεκροί από τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις και αντιθέσεις. Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μνημόσυνο του Αραφάτ.

Το Κέντρο Προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Mezan εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων της ενδοπαλαιστινιακής βίας και μεταφέρει μια εικόνα επιστροφής σε καθεστώς ανασφάλειας, την οποία βέβαια και καταδικάζει.

Αλλά δεν συμβαίνει μόνο αυτό στη Γάζα και τουλάχιστον το Κέντρο Al Mezan δεν την θυμάται μόνο όταν οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται μεταξύ τους. Φροντίζει να καταγράφει και να δημοσιοποιεί και τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής που περνάνε στα ψιλά.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Mezan οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής (ΙΔΚ) έχουν κλιμακώσει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα σε τρεις μόλις μέρες, από την Κυριακή 4 έως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου οι ΙΔΚ σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών πατέρα και γιο, και τραυμάτισαν άλλους εφτά.

Την Τετάρτη 7/11 οι ΙΔΚ έκαναν επιδρομή στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας Deir al-Balah, εξαπέλυσαν σημαντικό αριθμό πυραύλων, συνέλαβαν ψαράδες και εκχέρσωσαν αγροτικά εδάφη. Οι ακριβείς ζημιές που προκλήθηκαν και ο ακριβής αριθμός των τραυματιών δεν έχουν αποτιμηθεί επειδή ο στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή.

Την Κυριακή 4/11 οι ΙΚΔ βομβάρδισαν δύο φορές το εργοστάσιο αλιευτικού εξοπλισμού al-Nasir στο βόρειο τμήμα της Γάζας σκοτώνοντας τρεις από τους εργάτες του. Οι νεκροί εργάτες της επίθεσης από το στρατιωτικό ελικόπτερο είναι: ο 39χρονος Zahir Salman al-U'r, ο 18χρονος γιος του Ashraf και 28χρονος Muhammad Sulaiman Abu Harbid.

Μιάμιση ώρα μετά τον πρώτο βομβαρδισμό οι ΙΚΔ εξαπέλυσαν πύραυλο από τα ανατολικά σύνορα της Γάζας που προσγειώθηκε στον προαύλιο χώρο του ίδιου εργοστασίου. Νεκρός έπεσε ο 20χρονος Hashim Ayn Kadoura και ο 15χρονος Muhannad Mahmoud Ayid τραυματίστηκε από τα θραύσματα. Όταν εξαπολύθηκε ο δεύτερος βομβαρδισμός βρίσκονταν μέσα στο κτίριο ερευνητές του Al Mezan και δημοσιογράφοι, για να καταγράψουν τις ζημιές που προκάλεσε η πρώτη επίθεση ευτυχώς κανένας από αυτούς δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια μέρα, 4/11, οι ΙΚΔ άνοιξαν πυρ από τη συνοριακή γραμμή στο μέσον της Λωρίδας της Γάζας εναντίον αγροτών τραυματίζοντας δύο από αυτούς. Επίσης το πολεμικό ναυτικό εξαπέλυσε βαριά πυρά σε αλιευτικά σκάφη στην πόλη της Ράφα και συνέλαβε τέσσερις ψαράδες, μεταξύ αυτών κι έναν 16χρονο. Απελευθερώθηκαν την ίδια μέρα.

(Πηγές: http://electronicintifada.net/v2/article9088.shtml, http://www.mezan.org/ )

Η Παλαιστινιακή Διεθνής Καμπάνια για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας απέκτησε ιστοσελίδα, επισκεφθείτε την: http://www.end-gaza-siege.ps/

Αποσπάσματα από την τελευταία δημοσκόπηση του JMCC σε δείγμα 1.200 από 3-6/11

Σύνοδος της Ανάπολις

θα αποτύχει (62%)

θα πετύχει (35.3%)

Αν αποτύχει:

τίποτα δεν θα αλλάξει (47%)

θα ξεσπάσει νέα Ιντιφάντα (28%)

θα επέμβει ανεξάρτητος εταίρος (21.7%)

Επιθυμία να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις (67.9%)

να μην δοθεί (30.6%)

Επιθυμία για λύση δύο κρατών (53%)

Επιθυμία για λύση ενός διεθνικού κράτους σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη (23.5%)

Επιθυμία για λύση ενός παλαιστινιακού κράτους σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη (8.9%)

Επιστροφή των προσφύγων

Να γυρίσουν στα προγονικά τους εδάφη (66.8%)

Να γυρίσουν σ’ ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα (9.7%)

Να αποζημιωθούν ως αντάλλαγμα για την επιστροφή (9%)

Ιερουσαλήμ

Να είναι πρωτεύουσα όλων των μουσουλμάνων (52.9%)

Να είναι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και η δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ (26.3%)

Να είναι ενιαία και ανοικτή ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών (10.6%)

Να είναι διεθνής πόλη (7.4%)

Ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε περισσότερο; (ανοικτή ερώτηση)

Κανέναν (27.4%)

Μαχμούντ Αμπάς (18.3%)

Ισμαήλ Χανίγιε (16.3%)

Μαρουάν Μπαργούτι (14.3%)

Σαλάμ Φαγιάντ (2.3%)

Μοχάμεντ Νταχλάν (2.3%)

(http://www.jmcc.org/new/07/nov/poll.htm)

Δεν υπάρχουν σχόλια: