Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Η Γάζα έχει φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο

Αυτές τις μέρες πληθαίνουν τα μηνύματα της οργανωμένης δράσης ενάντια στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Γάζα. Η καμπάνια «Ελεύθερη Γάζα» εκπορευόμενη κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σκοπεύει να καταπλεύσει μέσω Κύπρου στα παράκτια της Γάζας την άνοιξη και να τιμήσει εκεί τη μνήμη της Νάκμπα, στην ιστοσελίδα http://www.freegaza.org/ υπάρχουν πληροφορίες και στα ελληνικά. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία έρχεται από την Ιταλία με την καμπάνια, www.gazavive.com, αποστολή της οποίας σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γάζα τα Χριστούγεννα, και παλεύει, με πολύ καλά αποτελέσματα ήδη, να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο της ιταλικής πολιτικής ζωής. Ο Σύλλογος Ιντιφάντα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με όλες αυτές τις προσπάθειες, ήδη κυκλοφορεί σχετικό ψήφισμα, και στην επόμενη συνάντησή του, δείτε στο http://www.intifada.gr, θα καταλήξει σε πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η ιταλική πρωτοβουλία

1) Έκκληση για τον τερματισμό του εμπάργκο γενοκτονίας 2) Υπογράψτε την έκκληση 3) Αποστολή αλληλεγγύης στη Γάζα *** 1) Η Γάζα πρέπει να ζήσει! Ιταλική Έκκληση για τον τερματισμό του εμπάργκο γενοκτονίας Καλούμε την κυβέρνηση Πρόντι να απαιτήσει: Τον τερματισμό του εμπάργκο ενάντια στη Γάζα και την πολιτική σύμφωνα με την οποία όποιος υποστηρίζει τη Φατάχ σιτίζεται, ενώ όποιος παραμένει με τη Χαμάς πεθαίνει.

Προώθηση σε όλους τους διεθνείς θεσμούς άμεσες ανθρωπιστικές προμήθειες στον πληθυσμό και τερματισμό της στρατιωτικής πολιορκίας.

Ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να θεωρείται η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και αναγνώρισή της ως αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού λαού.

Ακύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η έκκληση στα ιταλικά 2) Υπογραφές Για να δείτε τις υπογραφές πηγαίνετε στο www.gazavive.com και πατήστε στο "adesioni". Για να υπογράψετε στείλτε μήνυμα στο info@gazavive.com 3) Ιταλική αποστολή στη Γάζα Καμπάνια για τον τερματισμό του εμπάργκο Η πρωτοβουλία «Η Γάζα πρέπει να ζήσει» για τον τερματισμό του εμπάργκο γενοκτονίας ξεκίνησε στα τέλη Σεπτέμβρη.

Η έκκληση προωθήθηκε, μεταξύ άλλων, από σημαντικό αριθμό εκπροσώπων και προσωπικοτήτων από τις σφαίρες του πολιτισμού και της ακαδημίας. Μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων είναι ο φιλόσοφος (και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) Gianni Vattimo, η αστροφυσικός Margherita Hack, ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Lucio Manisco, ο καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου Danilo Zolo, ο ιστορικός Franco Cradini, ο ποιητής Edoardo Sanguineti, καθώς και δύο σημαντικές προσωπικότητες του χριστιανικού κόσμου, οι Giulio Girardi και Giovanni Franzoni. Στους συνυπογράφοντες συμπεριλαμβάνονται η ευρωβουλευτής Giulietto Chiesa (η οποία είναι ταυτόχρονα μία από τους πιο διαπρεπείς ιταλούς δημοσιογράφους), καθώς και τρεις γερουσιαστές: Fernando Rossi (πρώην Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών), Fosco Giannini (Κομμουνιστική Επανίδρυση) και Mauro Bulgarelli (Πράσινοι). Περίπου 100 ακαδημαϊκοί προσυπέγραψαν την καμπάνια, καθώς και αρκετές τοπικές επιτροπές αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό αγώνα.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη την τραγική κατάσταση στη Γάζα, να ασκήσει πίεση στην ιταλική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το εγκληματικό εμπάργκο, να προωθήσει ανθρωπιστικές προμήθειες στον λιμοκτονούντα λαό της Γάζας, να αφαιρέσει τη Χαμάς από τη Μαύρη Λίστα και να ακυρώσει συνολικά και τελικά να εκμηδενίσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Η έκκληση έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί από περίπου 2.500 ανθρώπους και έχει βρει ορισμένη απήχηση στα ιταλικά ΜΜΕ: έγινε εξώφυλλο στην Corriere della Sera και θέμα τηλεοπτικής συζήτησης στη RAI2.

Το επόμενο βήμα της καμπάνιας θα είναι μια αποστολή στη Γάζα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Προσκληθείσα από ανθρωπιστικές οργανώσεις που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, η αποστολή θα έχει στους κόλπους της ορισμένες από τις πιο διαπρεπείς φυσιογνωμίες της έκκλησης, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών. Η αποστολή έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με εκπροσώπους ανθρωπιστικών και πολιτικών φορέων με σκοπό την προώθηση πρωτοβουλιών εναντίον του εμπάργκο και προς ανακούφιση του πληθυσμού.

Αλλά δεν θέλουμε να αποκρύψουμε τις δυσκολίες: η ισραηλινή κυβέρνηση εμποδίζει ολοκληρωτικά την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας έτσι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Αποκηρύσσοντας αυτή τη βαρβαρότητα (εδώ να πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ περιλάμβανε τη διακίνηση αγαθών, στη Γάζα περιλαμβάνει και τη διακίνηση προσώπων) η καμπάνια έχει ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Έχει έρθει η στιγμή η ιταλική κυβέρνηση να πάρει θέση. Ήδη έχει χρεωθεί τη συνέργεια σ’ ένα καταστροφικό εμπάργκο. Θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα λυγίσει επίσης μπροστά στην ισραηλινή επιθυμία απαγόρευσης κάθε πρόσβασης στη Γάζα.

Anti-imperialist Camp www.antiimperialista.org camp@antiimperialista.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: