Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Η ιταλική αποστολή στη Γάζα

Ενημέρωση από την ιταλική αποστολή στη Γάζα

Δήλωση από το τσεκπόιντ του Ερέτζ

Σήμερα το πρωί (Κυριακή 23 Δεκεμβρίου), ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε την ιταλική αποστολή αλληλεγγύης, που ξεκίνησε χθες από τη Ρώμη, στο τσεκπόιντ του Ερέτζ. Απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γάζα.

Το εγκληματικό εμπάργκο που επιβάλλουν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιορίζεται σε αγαθά αλλά επεκτείνεται και στην ανθρώπινη επαφή. Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μια ανοικτή φυλακή, αλλά ένα ολοκληρωτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στους φυλακισμένους συνήθως επιτρέπονται οι επισκέψεις, στη Γάζα όχι.

Με την πρωινή απαγόρευση η ισραηλινή κυβέρνηση χαστούκισε εκτός των άλλων και τις ιταλικές αρχές καταπρόσωπο. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει την αποστολή ότι είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την είσοδό της στη Γάζα.

Με στόχο να καταγγείλει το εμπάργκο γενοκτονίας η αποστολή αλληλεγγύης θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της τις επόμενες μέρες. Για αύριο (σήμερα Δευτέρα) το πρωί έχει προγραμματιστεί μια συνέντευξη τύπου στη Ραμάλα καθώς και συνάντηση με το ιταλικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ όπου θα εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας με τον πιο σκληρό τρόπο. Το απόγευμα θα διαδηλώσουμε εναντίον του εμπάργκο στη Βηθλεέμ. Εντωμεταξύ σχεδιάζουμε και μια νέα διαμαρτυρία στο τσεκπόιντ του Ερέτζ. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

Ιταλική αποστολή αλληλεγγύης Η Γάζα πρέπει να ζήσει

23 Δεκεμβρίου, 2007

Anti-imperialist Camp

www.antiimperialista.org

camp@antiimperialista.org

Μήνυμα μία μέρα πριν ξεκινήσει η αποστολή

Η ιταλική αποστολή αναχωρεί αύριο: Ας βοηθήσουμε τη Γάζα να αντισταθεί!

Ευλογημένοι οι φτωχοί,

Επειδή το βασίλειο του Θεού είναι δικό σας.

Ευλογημένοι εσείς που τώρα πεινάτε,

Επειδή θα ικανοποιηθείτε.

Ευλογημένοι εσείς που τώρα θρηνείτε,

Επειδή θα γελάσετε.

Από το Ευαγγέλιο του Λουκά

Πριν από 1974 χρόνια ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ σταυρώθηκε επειδή υποσχέθηκε στους καταπιεσμένους ελπίδα σωτηρίας και δικαιοσύνης. 1974 χρόνια μετά, στα ίδια μέρη, εκτυλίσσεται ένα άλλο μαρτύριο, και αυτή τη φορά το υφίσταται ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι το σύμβολο αυτής της τραγωδίας.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το εμπάργκο που θέσπισαν οι ισραηλινές αρχές μετέτρεψε τη Γάζα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης: ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι επιβιώνουν με τεράστια δυσκολία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τεθεί: αντικρίζουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Χάρη στην ξεδιάντροπη υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, το ισραηλινό καθεστώς ήλπιζε ότι θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Γάζα να παραδοθεί μέσω της λιμοκτονίας, αποδεχόμενη όχι μόνο την ιστορική φάρσα που καλείται Οδικός Χάρτης, αλλά και την ιδέα να παραδώσει την εξουσία στον άντρα που ηττήθηκε στις κανονικές εκλογές: τον Αμπού Μάζεν.

Ωστόσο η Γάζα δεν ενέδωσε. Η Γάζα ζει και αντιστέκεται. Έτσι πάρθηκε η απόφαση, αυτή η συλλογική τιμωρία να γίνει ακόμα πιο σκληρή. Αγαθά, αντικείμενα και άνθρωποι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα, τα τανκς οι βόμβες και οι βομβιστές μπορούν.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, με την έναρξη του εμπάργκο, ο ισραηλινός στρατός -με τη δικαιολογία της απάντησης στην εξαπόλυση υποτυπωδών ρουκετών- έχει εξαπολύσει αμέτρητες καταστροφικές επιδρομές εναντίον της Γάζας, χωρίς να λυπηθεί ούτε τη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν ότι ο στρατός τους έχει σκοτώσει 457 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, μεταξύ αυτών περίπου και εκατό παιδιά. Η πλειονότητα ήταν αθώοι άμαχοι πολίτες.

Αυτές τις μέρες η πολιορκία της Γάζας έχει γίνει ακόμη πιο σκληρή: οι επιθέσεις συνεχίζονται και οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να πεθαίνουν.

Σε μια τόσο δραματική κατάσταση, εν μέσω Χριστουγέννων, ο παλαιστινιακός λαός δεν επιτρέπεται να μείνει μόνος του. Αυτός είναι ο λόγος που μια αποστολή θα πάει στη Γάζα για να δείξει την αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της. Όχι μόνο εκείνων που υπέγραψαν την έκκληση Η Γάζα πρέπει να Ζήσει! Αλλά και εκείνου του μεγάλου τμήματος του ιταλικού λαού, η καρδιά του οποίου χτυπάει μαζί με εκείνη του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής πολιορκίας και του εμπάργκο, καθώς και τον τερματισμό της συνέργειας της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής κυβέρνησης.

Η αποστολή είναι ανθρωπιστικής φύσης και στοχεύει να ερευνήσει την κατάσταση και να βρει πρακτικούς τρόπους να βοηθήσει τον πληθυσμό της Γάζας να ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ.

Θέλουμε να σπάσουμε ένα εμπάργκο που έχει επεκταθεί ακόμα και σε ανθρώπινα όντα, έχοντας πλήρη επίγνωση της συμβολικής σημασίας αυτής της ενέργειας για το σύνολο του παλαιστινιακού λαού.

Με αυτούς τους στόχους θα συναντήσουμε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών καθώς και τις νόμιμες αρχές της Γάζας.

Η αποστολή αποτελείται από τους:

-Fernando Rossi, μέλος της Ιταλικής Γερουσίας,

-Giovanni Franzoni Comunità Cristiane di Base (Λαϊκές Χριστιανικές Κοινότητες),

-Lucio Manisco, δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Κοινοβουλίου, -Maria Grazia Ardizzone Anti-imperialist Camp,

-Elvio Arancio, Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών Turin,

-Davide Casali, φωτορεπόρτερ,

-Vainer Burani, δικηγόρος, μέλος του Giuristi Democratici (Δημοκράτες Δικηγόροι),

-Maria Grazia Da Costa, εργαζόμενη στο χώρο της Υγείας,

-Ugo Giannangeli, δικηγόρος, μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Per Gazzella,

-Margarita Langthaler, ειδικός στην Εκπαίδευση, Vienna,

-Zeno Leoni, δημοσιογράφος,

-Leonardo Mazzei, επιτροπή Gaza Vivrà,

-Erika Miozzi, ανθρωπιστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Sumud,

-Giuseppe Pelazza, δικηγόρος,

-Anika Persiani, ανθρωπιστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Sumud,

-Carmela Vaccaro, πανεπιστημιακός ειδική σε ζητήματα πολέμου.

Το αρχικό πρόγραμμα:

-Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Ισμαήλ Χανίγια

- Συνάντηση με τον Dr. Ahmad Bahar, αναπληρωτή πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, υποβολή της Έκκλησης «Αφήστε τη Γάζα να Ζήσει» μαζί με τη λίστα των υπογραφών στον ίδιο

-Συνάντηση με φοιτητές

-Συνάντηση με ομάδα παιδιών

-Επίσκεψη σε περιοχές που καταστράφηκαν μετά τις ισραηλινές εισβολές κοντά στα σύνορα

-Επίσκεψη σε προσφυγικούς καταυλισμούς

-Επίσκεψη σε νοσοκομεία, σχολεία και καταστραμμένα αγροτικά χωράφια

-Επίσκεψη στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, όπου σε χιλιάδες Παλαιστινίους απαγορεύεται η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μήνες

-Επίσκεψη σε κυβερνητικούς οργανισμούς, ανθρωπιστικούς και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς

-Τελική συνέντευξη τύπου με τα κύρια ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής

************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια: