Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Γάζα: οι συνομιλίες, τα σύνορα και η επίθεση

Πηγές: BBC ,Palestinian Information Center, Empressoffice, Ikhwanweb

Χρονολόγιο

17/1: Το Ισραήλ σφραγίζει τα σύνορα

20/1: Κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Γάζας

23/1: Παραβιάζεται το συνοριακό πέρασμα της Ράφας

27/1: Η Χαμάς καλείται σε συνομιλίες στο Κάιρο, αφού δεν «κατορθώνει» να ξανασφραγίσει τα σύνορα

3/2: Τα σύνορα της Ράφας ξανακλείνουν

Οι συνομιλίες στο Κάιρο και τα σύνορα

Από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο με τον Μ. Αμπάς και τη Χαμάς το βασικό πολιτικό αποτέλεσμα ήταν η απεύθυνση πρόσκλησης της Αιγύπτου προς τη Χαμάς για συνομιλίες. Μέχρι την ανατίναξη του τείχους την προηγούμενη εβδομάδα, το Κάιρο στήριζε απροκάλυπτα τον Αμπάς και απέφευγε τη Χαμάς, αλλά σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η νέα κατάσταση στη Γάζα εξανάγκασε την Αίγυπτο να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνομιλήσει με τη Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χοσσάμ Ζάκι, τόνισε ότι η Αίγυπτος προβληματίζεται κυρίως γύρω από το γεγονός ότι το Ισραήλ θα πρέπει να φέρει τόσο τη νομική όσο και την ανθρωπιστική ευθύνη για την κατάπτωση που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του λαϊκού ξεσηκωμού και του «κατακλυσμού» της Αιγύπτου. Ο Ζάκι δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφας πρέπει να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία με τρόπο που να επιτρέπει στους εργαζόμενους της ΠΑ και τους ευρωπαίους παρατηρητές να επιστρέψουν στο πόστο τους σύμφωνα με την αραβική υπουργική απόφαση που ελήφθη την περασμένη Κυριακή.

Στις συνομιλίες είχε προσέλθει και ο ευρισκόμενος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ και είχε συνάντηση με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Σάββατο επιστρέφοντας από το Κάιρο, ο ηγέτης της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ δήλωσε ότι το κίνημα (ισλαμικής αντίσταση) θα κλείσει τα σύνορα σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές, προσθέτοντας ότι το Κάιρο υποσχέθηκε να ελαφρύνει τα δεινά των Παλαιστινίων ανοίγοντας το συνοριακό πέρασμα της Ράφας.

Κατά τις συνομιλίες η Χαμάς ζήτησε από την Αίγυπτο να παράσχει στη Γάζα τις αναγκαίες προμήθειες, τις οποίες λαμβάνει τώρα από τα κατεχόμενα εδάφη. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά για εμπορικές συναλλαγές για τις οποίες θα καταβάλλουν αντίτιμο. Η Αίγυπτος δεν απέρριψε την πρόταση και δεσμεύτηκε να την σκεφτεί.

Αξιωματούχοι της Φατάχ στη Ραμάλα θεωρούν απίθανο η Αίγυπτος να αποδεχτεί τέτοια πρόταση λόγω των πιέσεων που δέχεται από ΗΠΑ και Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε το Σάββατο ότι οι οικονομικοί δεσμοί με την Αίγυπτο πρέπει να ενδυναμωθούν για να ανεξαρτητοποιηθούν από το Ισραήλ.

Ο Αμπάς αναχώρησε από το Κάιρο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες με τη Χαμάς εκτός κι αν «εγκαταλείψει το πραξικόπημά» της στη Γάζα.

Η μεθόριος Γάζας-Αιγύπτου σφραγίστηκε την Κυριακή αφού πλήθη Παλαιστινίων μπόρεσαν πρώτα να επιστρέψουν στη Λωρίδα, τα σύνορα ήταν ανοικτά μόνο γι’ αυτούς πεζή, απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων.

Στη μεθόριο σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αιγύπτιων συνοριοφυλάκων και Παλαιστινίων και είχαν αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα νεαροί Παλαιστίνιοι πέταγαν πέτρες σε αιγυπτιακό συνοριακό φυλάκιο και λίγο αργότερα ξέσπασαν πυροβολισμοί.

Ο Μ. Αμπάς ερχόμενος από το Κάιρο την Τετάρτη δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας εάν εφαρμοστεί η συνοριακή συμφωνία.

Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χαμάς Δρ. Σαλάχ Αλ-Μπαρανταγουίλ δήλωσε ότι ο Αμπάς με την πρόταση αυτή γίνεται φερέφωνο του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και αποδεικνύει τη συνεργασία του με το Ισραήλ για την καταπίεση του λαού της Γάζας. Ο βουλευτής κατηγόρησε τον Αμπάς ότι προσήλθε στο Κάιρο για να δυναμιτίσει την όποια προοπτική αποκλιμάκωσης της συνοριακής κρίσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μοχάμεντ Νασρ, εξήγησε ότι έχει λήξει η ισχύς της συμφωνίας για το συνοριακό πέρασμα της Ράφας που υπογράφηκε το 2005 και δεν υπάρχει επιστροφή στο καθεστώς εκείνο, αλλά πρέπει να αναζητηθεί νέα φόρμουλα. Συμπλήρωσε ότι η φόρμουλα αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πολύμορφη πολιτική πραγματικότητα και τον πολιτικό χάρτη του παλαιστινιακού λαού, που δεν εκφράζονται αποκλειστικά στην ηγεσία και την κουστωδία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκπρόσωπος της Χαμάς κάλεσε την ηγεσία της ΠΑ να σταματήσει να θέτει εμπόδια στις προσπάθειες της αιγυπτιακής ηγεσίας για τον τερματισμό του ενδοπαλαιστινιακού διχασμού και να αναγνωρίσει και τις υπόλοιπες νομιμοποιημένες παλαιστινιακές δυνάμεις.

Ο Μοχάμεντ Αλ-Χίντι τόνισε την αναγκαιότητα να τεθεί το συνοριακό πέρασμα της Ράφας υπό κοινό ολοκληρωτικό παλαιστίνιο-αιγυπτιακό έλεγχο, απορρίπτοντας τις απόπειρες επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς.

Σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη των επαγγελματικών συνδικάτων στη Γάζα, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη το πέρασμα της Ράφας να ελέγχεται αποκλειστικά από Αιγυπτίους και Παλαιστινίους χωρίς ουδεμία ανάμειξη του Ισραήλ, και ζήτησαν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και το άνοιγμα των συνόρων της με τον έξω κόσμο. Ο πρύτανης των ηλεκτρολόγων μηχανικών της Παλαιστίνης, Οσάμα Αλ-Ισάουι, δήλωσε ότι η σύνοδος καλεί τα συνδικάτα να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τις προκλήσεις που δέχεται ο παλαιστινιακός αγώνας και η διεθνής του αποδοχή.

Η ντε φάκτο κυβέρνηση της Γάζας δήλωσε ότι η ισραηλινή απόφαση να επιτραπεί η είσοδος μικρών ποσοτήτων προμηθειών καυσίμων στη Γάζα έχει στόχο να αποπροσανατολίσει και να κατασιγάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση χαιρέτισε κάθε πρωτοβουλία ή προσπάθεια από οποιαδήποτε πλευρά για τον τερματισμό της πολιορκίας και το άνοιγμα των συνόρων, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμη να σκεφτεί σοβαρά κάθε τέτοιου είδους πρωτοβουλία προς χάριν του ύψιστου εθνικού συμφέροντος.

Μουσταφά Αλ-Μπαργούτι

Σε συνέντευξη τύπου ο βουλευτής και γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, Μουσταφά Αλ-Μπαργούτι προειδοποίησε ότι ο λαός της Γάζας βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ισραηλινών κατασταλτικών μέτρων και της πνιγηρής πολιορκίας της Γάζας των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο Μπαργούτι επισήμανε ότι από την σύνοδο της Ανάπολις, ο αριθμός των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη έφτασαν τις 260, ενώ 415 σημειώθηκαν στη Γάζα. Ο βουλευτής σχολίασε « η αιτία των ισραηλινών επιθέσεων δεν είναι οι ρουκέτες της αντίστασης, όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή κατοχή, επειδή δεν υπάρχουν ρουκέτες στη Δυτική Όχθη».

Παράλληλα τόνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας –συμπεριλαμβανομένου κοινού εγγράφου που υπογράφεται από διάφορες παλαιστινιακές δυνάμεις, εθνικές προσωπικότητες και θεσμούς της κοινωνίας πολιτών- ως μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση της εσωτερικής κρίσης και του διχασμού και κάλεσε για ενότητα στις γραμμές του λαού για να αντιμετωπισθεί από κοινού η ισραηλινή επίθεση.

Επίθεση αυτοκτονίας

Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μετά από ένα χρόνο πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην πόλη Ντιμόνα –για πρώτη φορά εκεί- όπου στεγάζεται ο «μυστικός» πυρηνικός αντιδραστήρας του Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση ισραηλινό αεροσκάφος δολοφόνησε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης Amer Qarmut, γνωστό και ως Abu Said.

Μία ισραηλινή γυναίκα έχασε τη ζωή της και εννέα τραυματίστηκαν, ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση έγινε σε εμπορικό κέντρο της πόλης και η αστυνομία σκότωσε τον δεύτερο βομβιστή προτού προλάβει να θέσει σε λειτουργία το δικό του μηχανισμό.

Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Γάζα ότι επρόκειτο για κοινή επιχείρηση του Αλ Άκσα, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μίας ακόμη λιγότερο γνωστής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι δύο βομβιστές (Luai Aghwani και Musa Arafat) κατάγονταν από το Καν Γιουνίς και δεν έφτασαν στην Ντιμόνα από την Αίγυπτο. Να σημειωθεί ότι στις 31 Γενάρη μέλος των Ταξιαρχιών είχε δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ράφας και τότε είχαν καταγγείλει ότι το ασθενοφόρο εμποδίστηκε να φτάσει στο σημείο.

Εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση στη Ντιμόνα «φυσική αντίδραση στους μήνες δολοφονιών» Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στου οποίου το κόμμα, Φατάχ, δηλώνουν πίστη οι Ταξιαρχές των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, καταδίκασε την επίθεση. Παράλληλα καταδίκασε την επιδρομή ισραηλινών κομάντο νωρίτερα την ίδια μέρα στη βόρειο Δυτική Όχθη όπου δολοφόνησαν δύο παλαιστίνιους μαχητές.

Σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας είχε λάβει χώρα τη δεκαετία του 1990 και το 2000, με κορύφωση αμέσως μετά το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα του 2000. Ωστόσο μετά πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο. Η τελευταία ήταν τον Ιανουάριο του 2007, όταν βομβιστής ανατινάχτηκε σε φούρνο στο Εϊλάτ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: