Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα

Κλιμακώθηκαν χθες Τετάρτη οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες μοιραία αεροπορικά χτυπήματα και η παλαιστινιακή πλευρά απάντησε με ρουκέτες.

Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός νεκροί. Αργά το βράδυ τα ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν πυραύλους στο υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας και στο γραφείο του Ισμαήλ Χανίγιε. Η συγκεκριμένη επίθεση αφαίρεσε τη ζωή του έξι μηνών μωρού Mohammed Bourai και προκάλεσε εκτεταμένους τραυματισμούς σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό.

Νωρίτερα την ίδια μέρα πέντε ανώτατα στελέχη της Χαμάς δολοφονήθηκαν από αέρος ενώ επέβαιναν σε όχημα κοντά στην πόλη Καν Γιουνίς της νότιας Γάζας. Οι νεκροί ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Izz al-Din al-Qassam Brigades. Το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε δύο αεροπορικούς πυραύλους. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Η Χαμάς απάντησε «στο σιωνιστικό μακελειό του Καν Γιουνίς που μετέτρεψε σε μάρτυρες πέντε από τους καλύτερους μαχητές μας» με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ρουκέτα εξερράγη σε πάρκινγκ του κολεγίου Σαπίρ στο Στνερότ και ένας 47χρονος φοιτητής χτυπήθηκε θανάσιμα στην καρδιά από θραύσμα, ενώ ένας ακόμη άντρας τραυματίστηκε στα πόδια.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ ύστερα από εννέα μήνες θρήνησε και πάλι νεκρό δυνάμωσε στο εσωτερικό του τις κραυγές για μεγάλης κλίμακας εισβολή εδάφους. Ο ισραηλινός βουλευτής Meir Sheetrit δήλωσε ότι αν ήταν στο χέρι του «θα χτυπούσε με όπλα και πυρομαχικά ό,τι κινείται».

Δημοσκόπηση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν την επίθεση έδειχνε ότι η πλειονότητα των Ισραηλινών τάσσονταν υπέρ των συνομιλιών με τη Χαμάς ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις και να απελευθερωθεί ο αιχμάλωτος από το 2006 στρατιώτης. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποκλείσει –και πριν την επίθεση- το ενδεχόμενο των συνομιλιών με τη Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων στη Γάζα κατά τη δεύτερη αεροπορική ισραηλινή επιδρομή την ώρα που εξαπολύονταν οι παλαιστινιακές ρουκέτες.

Νωρίτερα είχε δολοφονηθεί μέλος των Ταξιαρχιών αλ-Κουντς και είχαν τραυματιστεί δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Γάζα. Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσαν ότι οι μαχητές της είχαν συγκρουστεί με μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να εισέλθουν λάθρα στη Λωρίδα. Στη μάχη παρενέβη ισραηλινό ελικόπτερο εξαπολύοντας δύο πυραύλους εναντίον των παλαιστίνιων μαχητών.

Σε άλλο περιστατικό κοντά στο συνοριακό πέρασμα Κισοβίμ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δολοφονήθηκε παλαιστίνιος αγρότης. Επίσης στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης μυστικές ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν και συνέλαβαν άλλους τέσσερις σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είναι καθημερινές.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας -οι ρουκέτες που εξαπολύουν τόσο η δική της ένοπλη πτέρυγα όσο και άλλες- είναι η απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο στην περιοχή όσο και στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ότι θα τερμάτιζε τις επιθέσεις εάν το Ισραήλ σταματούσε τη δραστηριότητά του και τερμάτιζε τον αποκλεισμό.

Την Τετάρτη η δημόσια αρχή ύδατος της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους κατοίκους να βράζουν το πόσιμο νερό λόγω έλλειψης των ειδικών φίλτρων για τη χλωρίνη ως αποτέλεσμα της πολιορκίας. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ανησυχίες για υγειονομική κρίση λόγω της πιθανής μόλυνσης του πόσιμου νερού» και απευθύνθηκε στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Πηγή: Al Jazeera και πρακτορεία

Χθες ο Σαμ έστειλε sms από τη Γάζα κατά τις 23.30 ζητώντας μου να προσευχηθώ γι’ αυτούς επειδή τους βομβαρδίζουν πάλι. Σήμερα έλαβα και το χθεσινό mail του Μοχάμεντ που μου έγραφε ότι θα μου απαντούσε εκτενέστερα άλλη φορά γιατί εκείνη τη στιγμή πετούσαν ισραηλινά βομβαρδιστικά πάνω απ’ τα κεφάλια τους. «Κράτα επαφή» τελειώνει το μήνυμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: