Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

«H πιο μακριά ανθρώπινη αλυσίδα»

Πηγές: Haaretz, Palestinian Information Center, al Jazzera

«H πιο μακριά ανθρώπινη αλυσίδα» στον κόσμο που θα εκτείνεται 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα μέχρι το συνοριακό πέρασμα στη Μπεΐτ Χανούν με τη συμμετοχή 40.000 παλαιστίνιων γυναικόπαιδων διοργανώνεται σήμερα το πρωί από τη Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία.

Σε ομιλία του ο επικεφαλής της ΠΕΕΠ, ανεξάρτητος βουλευτής Jamal Al-Khudari κατά τη διάρκεια φεστιβάλ του Ισλαμικού πανεπιστημίου την Κυριακή υπό τον τίτλο «μαζί για το σπάσιμο της πολιορκίας» δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα θα φέρουν σημαίες και πλακάτ κατά του αποκλεισμού, καθώς και ότι θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο τέλος της δράσης κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Μπεΐτ Χανούν.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στην Πολιορκία, Jamal al-Khudary, δήλωσε στη Χααρέτζ, «δεν προτιθέμεθα να πλησιάσουμε τον φράκτη, είτε στα βόρεια ή στα νότια. Ελπίζουμε όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τις οδηγίες και θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε κάθε είδους παραβίαση». Επίσης δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα προσπαθήσουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις μονάδες του Ισραηλινού Αμυντικού Στρατού και θα αποτελούνται κυρίως από γυναικόπαιδα. Στη Λωρίδα της Γάζας έχει δοθεί εντολή στα σχολεία να επιτρέψουν στους μαθητές να λάβουν μέρος στη διαδήλωση.

Ο ΙΑΣ έχει ήδη αναπτύξει μονάδες κατά μήκος των συνόρων και σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας στην Ιερουσαλήμ ο στρατός προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο. Έχουν εκδοθεί διαταγές να ανοιχθεί πυρ εναντίον ακόμη και μικρού αριθμού διαδηλωτών σε περίπτωση που προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα. Εάν κριθεί απαραίτητο, το πυροβολικό του ΙΑΣ θα εξαπολύσει προειδοποιητικά πυρά στο κενό και αν οι διαδηλωτές εξακολουθήσουν να προχωρούν οι μονάδες θα μεταχειριστούν μεθόδους διάλυσης του πλήθους, ως τελευταίο μέτρο προκρίθηκε ο πυροβολισμός στα πόδια των διαδηλωτών. Οι εντολές εγκρίθηκαν από το ανώτατο Γενικό Στρατηγείο και από τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Το Σαββατοκύριακο τελείωσε η βενζίνη στη Γάζα.

Ο ΙΑΣ σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστινίους σε ξεχωριστές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιώντας τη Χαμάς να μην προσπαθήσει να παραβιάσει τα σύνορα τη Δευτέρα. Οι τρεις νεκροί ήταν μέλη του ένοπλου τάγματος της Χαμάς και ο τέταρτος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης. Οι επιθέσεις έγιναν στο Καν Γιουνίς, την πόλη της Γάζας και τη Ράφα.

Οι Παλαιστίνιοι μετρούν πλέον 190 νεκρούς από την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: