Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Σχεδόν τηλεγραφικά…

Προηγούμενη εβδομάδα

Ισραηλινή εισβολή αφήνει πάνω 120 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τετάρτη

Ο Ισμαήλ Χανίγιε ανακοινώνει δημόσια τους όρους του για μια εκεχειρία με το Ισραήλ. Οι όροι συνάδουν με τις προτάσεις των αιγυπτίων διαπραγματευτών. Κεντρικό ζήτημα της συμφωνίας είναι η τοποθέτηση αξιωματούχων πιστών στη Φατάχ στα συνοριακά περάσματα της Γάζας.

Ο κεντρικός όρος του Χανίγιε είναι η δέσμευση του Ισραήλ να σταματήσει κάθε επιθετική ενέργεια ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, τις δολοφονίες και τις επιδρομές, να άρει την πολιορκία και να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα. Ο Χανίγιε ζητάει η εκεχειρία να ισχύσει τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς δηλώνει ότι θα αποδεχτεί την ανάπτυξη δυνάμεων της Φατάχ στα σύνορα της Γάζα, αν και αυτό συνιστά μερική παραχώρηση ελέγχου, και ότι δόθηκαν στην Αίγυπτο τα ονόματα των αξιωματούχων που θα γίνονταν αποδεκτοί.

Εκπρόσωπος του Εχούντ Ολμέρτ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για διαπραγματεύσεις» για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει ότι οι ισραηλινοί ηγέτες δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες. Παράλληλα απορρίπτει την ιδέα του τερματισμού των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη λέγοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο το Ισραήλ να μην αμύνεται εναντίον των εκεί σκληροπυρηνικών τρομοκρατών.

Η Κοντολίζα Ράις πείθει τον Μαχμούντ Αμπάς να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ισραήλ. Ο Αμπάς είχε παγώσει προσωρινά τις διαπραγματεύσεις μετά την εκατόμβη της Γάζας.

Πέμπτη

Εννέα νεκροί και 35 τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλου σε θρησκευτικό σχολείο στη δυτική Ιερουσαλήμ. Το συγκεκριμένο θρησκευτικό σχολείο στη γειτονιά Kyriat Moshe συνδέεται με τους ηγέτες του «κινήματος» των εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη. Σπουδαστές είναι περίπου 400 μαθητές λυκείου και ισραηλινοί στρατιώτες οι οποίοι κυκλοφορούν στη σχολή οπλισμένοι. Από πυρά μαθητών απεβίωσε και ο ένοπλος που διέπραξε την επίθεση εντός της σχολής, οι οποίοι εν συνεχεία ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ολμέρτ και «Θάνατος στους Άραβες».

Η επίθεση θεωρήθηκε τεράστιας συμβολικής σημασίας, ως χτύπημα στο άντρο του σιωνιστικού εποικισμού, και χαιρετίζεται με λαϊκούς πανηγυρισμούς στη Γάζα.

Ο παλαιστίνιος πρώην βουλευτής στην ισραηλινή Κνεσέτ Άζμι Μπισάρα μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα χαιρετίζει την επίθεση.

Η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ καλεί τον Αμπάς να αποπέμψει τον πρωθυπουργό της Σαλάμ Φαγιάντ και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που δεν θα εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. Καλεί επίσης τον Αμπάς να σταματήσει κάθε επαφή με το Ισραήλ καθώς και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Παρασκευή

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοινώνει ότι διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να χτυπάει ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κάνοντας χρήση εξοπλισμού που εγκατέλειψαν στη Γάζα δυνάμεις πιστές στον Αμπάς. Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση στρατιωτικό ελικόπτερο χτυπήθηκε την ίδια μέρα ενώ πετούσε πάνω από τη Γάζα.

Σάββατο

Τρεις μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ και ένας της Χαμάς νεκροί από ισραηλινό πύραυλο στη Λωρίδα της Γάζας. Πέμπτος νεκρός από ισραηλινό τανκ. Οι επιδρομές συνεχίζονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: