Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Μετάβαση στελεχών της Χαμάς και της Τζιχάντ στο Κάιρο για συνομιλίες

Πηγές: Palestinian Information Center, International Press Service – 22/3/08

Εκπρόσωποι των κινημάτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ αναχώρησαν το Σάββατο για το Κάιρο κατόπιν επείγουσας έκκλησης των αιγυπτιακών αρχών με αντικείμενο διαβουλεύσεων την εκεχειρία με το Ισραήλ και το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφας.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν ο Sheikh Jamal Abu Hashem, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ο Sheikh Khaled Al-Batesh, εκ των ηγετικών στελεχών του πολιτικού σκέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Και τα δύο κινήματα εμφανίζονται αισιόδοξα αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος του συνοριακού περάσματος της Ράφας δηλώνοντας ότι πρόκειται να ανοίξει τμηματικά στο άμεσο μέλλον κατόπιν διασφάλισης της αιγυπτιακής, της ισραηλινής και της ευρωπαϊκής έγκρισης. Οι πηγές αναφέρουν ότι η Χαμάς επέδειξε μέγιστη πολιτική ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα το άνοιγμα των συνόρων.

Οι όροι που έχει θέσει η Χαμάς είναι ότι η οποιαδήποτε εκεχειρία θα συνοδεύεται από την άρση της ισραηλινής πολιορκίας και ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα ανοίξουν τα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας, δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα συνοριακά περάσματα ελέγχονται από το Ισραήλ.

Της επερχόμενης συνάντησης στο Κάιρο έχει προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπων της Χαμάς και της Τζιχάντ με αιγύπτιους αξιωματούχους στην αιγυπτιακή πόλη Ελ-Αρίς στις 7 Μαρτίου, όπου και είχε συζητηθεί το ζήτημα της εκεχειρίας και των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε μεταβεί δύο φορές στο Κάιρο για συνομιλίες.

Η πρώτη εκείνη προσπάθεια μεσολάβησης της Αιγύπτου δυναμιτίστηκε από το Ισραήλ που εξαπέλυσε στις στις 12 Μαρτίου τη στοχευμένη δολοφονία τεσσάρων ηγετών της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο φαίνεται ότι το αιγυπτιακό καθεστώς είναι αποφασισμένο να στηρίξει τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία καθώς δέχεται πολλαπλές πιέσεις προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο «εξομάλυνσης» στα σύνορά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: