Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Απέλαση αμερικανού ακτιβιστή του ISM

Ο Μπλέικ Μέρφι, βορειοαμερικανός ακτιβιστής από το Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, που εργαζόταν στη Δυτική Όχθη ως υπεύθυνος Τύπου του International Solidarity Movement, απελάθηκε στις ΗΠΑ την Παρασκευή 21 Μαρτίου μια βδομάδα μετά την σύλληψή του.

Είχε συλληφθεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008 και είχε ξυλοκοπηθεί από τον Ισραηλινό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες του φόρτωσαν μια σειρά καταφανώς κατασκευασμένων κατηγοριών.

Ο Μπλέικ συνελήφθη κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην εβδομαδιαία διαδήλωση στο χωριό Μπιλάιν, όπου το Τείχος προσαρτά μεγάλο τμήμα παλαιστινιακής γης. Οι ισραηλινές αρχές τον απομόνωσαν, του έριξαν σπρέι πιπεριού και τον απομάκρυναν από τον όγκο της διαδήλωσης όπου και τον ξυλοκόπησαν άγρια ενόσω ήταν δεμένος με χειροπέδες. Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης όπου και ανακρίθηκε βάναυσα, ενώ εξαιτίας των τραυμάτων του διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Στις 15 Μαρτίου τον προσήγαγαν στο δικαστήριο όπου του ανακοίνωσαν ότι πρέπει να προσέλθει στις 18 του ίδιου μήνα. Τα ξημερώματα της 18ης τον μετέφεραν από το κέντρο κράτησης στο δικαστήριο και τον ανάγκασαν να παραμείνει οκτώ ώρες σε ένα δωμάτιο με άλλα 15 άτομα και 8 καρέκλες. Τέλος του ανακοίνωσαν ότι είχε γίνει λάθος και ότι ουδέποτε είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί εκείνος στο δικαστήριο τη συγκεκριμένη μέρα.

Ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση τον πήγαν στον δικαστή χωρίς να έχει ενημερωθεί ο δικηγόρος του και τον ανάγκασαν να εμφανιστεί, χωρίς μεταφραστή, σε μια δίκη που είχε αναβληθεί χωρίς να έχει εκείνος ενημερωθεί.

Ο Μπλέικ Μέρφι δούλευε τους τελευταίους οκτώμισι μήνες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM). Τους τελευταίους 6 μήνες εργαζόταν ως συντονιστής του γραφείου τύπου του ISM..

Δεν υπάρχουν σχόλια: