Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ετοιμάζεται νέο σπάσιμο της πολιορκίας στη Γάζα

Πηγή: Al Jazeera, 11/04/08

Η Αίγυπτος έστειλε πάνω από 1.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μετά την προειδοποίηση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ότι θα άνοιγαν εκ νέου τα σύνορα εάν συνεχιζόταν ο αποκλεισμός της περιοχής.

Οι ενισχύσεις του αιγυπτιακού στρατού έχουν αναπτυχθεί στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και στην παράκτια πόλη Ελ Αρίς της χερσονήσου του Σινά από την Πέμπτη.

Αξιωματικός της ασφάλειας δήλωσε ότι φορτηγά με προορισμό τα σύνορα αποκλείστηκαν στη Διώρυγα του Σουέζ σε μια προσπάθεια να εξοβελιστεί το οικονομικό κίνητρο των Παλαιστινίων να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας για να προμηθευτούν είδη ανάγκης όπως τον Ιανουάριο. Οι ενισχύσεις του στρατού έρχονται από το Κάιρο και την πόλη Ισμαϊλία στο κανάλι.

Ο Khalil al-Hayya, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι όλες οι εκδοχές είναι ανοικτές για το σπάσιμο της ισραηλινής πολιορκίας. Συγκεκριμένα είπε ότι «αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμη πιο ένδοξο από ό,τι προηγήθηκε, όχι μόνο ενάντια στα αιγυπτιακά σύνορα, αλλά ενάντια σε όλα τα σύνορα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες» και ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστεί η κυριαρχία της Αιγύπτου θα αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: