Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Υπέρ του Μποϊκοτάζ οι ταχυδρόμοι του Καναδά

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS* Χαιρετίζει την Καναδική Ένωση Ταχυδρομικών Υπαλλήλων για την Ιστορική της Απόφαση να Μποϊκοτάρει το Καθεστώς του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

18 Απριλίου 2008

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), που αποτελείται από περισσότερους από 200 οργανισμούς της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών και συμπεριλαμβάνει όλα τα μεγάλα παλαιστινιακά σωματεία εργαζομένων, χαιρετίζει την Καναδική Ένωση Ταχυδρομικών Υπαλλήλων (CUPW) για την απόφασή της να υποστηρίξει τη διεθνή καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ενάντια στο ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η απόφαση, η πρώτη αυτού του είδους σε εθνικό επίπεδο από ένα σωματείο της Βορείου Αμερικής, συνιστά ένα μεγάλο βήμα στον παγκόσμιο αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη. Αποτελεί ένα επιπλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του αγώνα της εργατικής αλληλεγγύης ενάντια στην καταπίεση και τον ρατσισμό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το Ισραήλ εντείνει, ατιμώρητα, τις ενέργειες γενοκτονίας εις βάρος των 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Γάζα.

Οι αντιπρόσωποι στην ετήσια σύνοδο της CUPW, που εκπροσωπεί πάνω από 50.000 ταχυδρομικούς υπαλλήλους, ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του ψηφίσματος 338/339. Αυτό το ψήφισμα ορίζει επίσης ότι η ένωση θα εργαστεί «με οργανισμούς υπέρ της παλαιστινιακής αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ανάπτυξη μιας επιμορφωτικής καμπάνιας σχετικά με τη φύση-απαρτχάιντ του ισραηλινού κράτους και την πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Καναδά στις πρακτικές αυτές».

Οι απαρτχάιντ και αποικιακές πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ έχουν οδηγήσει σχεδόν στην κατάρρευση της παλαιστινιακής οικονομίας, με συνέπεια τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και μέσων διαβίωσης. Αυτές οι πολιτικές είχαν ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες στους παλαιστίνιους ταχυδρομικούς υπαλλήλους. Το καθεστώς απαρτχάιντ έχει επιβάλει να μην υπάρχει ελεγχόμενη από Παλαιστινίους πρόσβαση σε άλλες χώρες, και κατά συνέπεια το σύνολο του εισερχόμενου και εξερχόμενου παλαιστινιακού ταχυδρομείου πρέπει να περνά από την ισραηλινή ταχυδρομική υπηρεσία, η οποία καθυστερεί την παράδοσή του, συχνά για αρκετούς μήνες. Για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, οι παλαιστίνιοι ταχυδρομικοί υπάλληλοι πρέπει να ταξιδεύουν δια μέσω ισραηλινών τσεκ πόιντ όπου κατά κανόνα οι ισραηλινοί στρατιώτες καθυστερούν τη διέλευσή τους, συχνά τους έχουν υπό κράτηση για ώρες κάτω απ’ τον ήλιο ή τη βροχή, ή τους απαγορεύουν τελείως τη διέλευση. Δεδομένου ότι εργάζονται υπό καθεστώς βάρβαρης στρατιωτικής κατοχής, οι παλαιστίνιοι ταχυδρομικοί υπάλληλοι συχνά φυλακίζονται, τραυματίζονται ή πεθαίνουν εν ώρα καθήκοντος.

Αυτό το ψήφισμα έρχεται σε μια περίοδο που το Ισραήλ ετοιμάζεται να γιορτάσει το εξηκοστό έτος της ίδρυσής του, ένας εορτασμός στον οποίο θα συμμετάσχουν πολλές από τις πλέον ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο. Για εξήντα χρόνια, ο παλαιστινιακός λαός έχει αντέξει και αντισταθεί στο συνεχιζόμενο εκτοπισμό της πλειονότητας των Παλαιστινίων, καθώς και στις προσαρτήσεις εδαφών, στη στρατιωτική βία, το θεσμοθετημένο ρατσισμό και την πολιτική καταπίεση εκείνων που κατόρθωσαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Το ψήφισμα της CUPW συνιστά μια δήλωση προς τον κόσμο ότι όταν τα κράτη στηρίζουν την καταπίεση και το απαρτχάιντ, απομένει στους λαούς του κόσμου να τους εναντιωθούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους της CUPW να διασφαλίσουν ότι η ένωσή τους θα εφαρμόσει αυτό το ιστορικό ψήφισμα. Καλούμε επίσης τους λαούς του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της CUPW και να εργαστούν μέσα στις κοινωνίες και τους θεσμούς τους για να υποστηρίξουν την απομόνωση του καθεστώτος του ισραηλινού απαρτχάιντ, έως ότου το σύστημα απαρτχάιντ διαλυθεί και οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες επιστρέψουν στα σπίτια και τα εδάφη από τα οποία εκτοπίστηκαν. Μόνο τότε θα μπορέσει μια δίκαιη ειρήνη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί. * Η Παλαιστινιακή Επιτροπή Μποϊκοτάζ, Απόσυρσης Επενδύσεων και Κυρώσεων (BNC) είναι μία ευρεία συμμαχία σημαντικών σωματείων, δικτύων και οργανισμών που εκπροσωπούν την παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel: info@boycottisrael.ps Badil Center for Palestinian Residency and Refugee Rights: info@badil.org Stop the Wall Coalition: info@stopthewall.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: