Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Morrissey: Γιορτάζοντας το Απαρτχάιντ στο Τελ Αβίβ;

(Κρέας από κρέας διαφέρει φαίνεται για τον Morissey)

Ανοικτή επιστολή από το PACBI*

15 Απριλίου 2008

Morrissey,

Σήμερα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αποκάλυψε το βίντεο-μήνυμά σου προς το ισραηλινό κοινό, επιβεβαιώνοντας την εμφάνισή σου στο Τελ Αβίβ στις 29 Ιουλίου 2008 [1]. Εσύ και το μήνυμά σου με τα λόγια «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, παραμείνετε καλοί!» Αυτό το μήνυμα και η προγραμματισμένη εκδήλωσή σου στο Ισραήλ αποτελούν ενδείξεις είτε σοβαρής έλλειψης κατανόησης του τι συνιστά το Ισραήλ ή συνειδητής προκατάληψης υπέρ του Ισραήλ, παρά την αποικιοκρατική του πραγματικότητα απαρτχάιντ. Το να εορτάζεται το Ισραήλ, όπως σκοπεύεις να κάνεις, σε μια περίοδο που διαπράττει κατ’ εξακολούθηση εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα, συνιστά μια πράξη συνέργειας στη διατήρηση της παράνομης ισραηλινής κατοχής και του καθεστώτος ρατσιστικών διαχωρισμών εις βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Συνιστά τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι το έντονο ενδιαφέρον σου για τους περιθωριακούς και τους απροσάρμοστους συχνά σε παρακίνησε να γράψεις εκφράζοντας τη φωνή τους. Κάποια που έχει μισηθεί, απορριφθεί και δεχθεί άγρια επίθεση από μια ρατσιστική εθνικιστική κοινωνία εκφράζει την άποψή της σ’ αυτούς τους στίχους που εσύ έγραψες:

We're old news

All's well

Say BBC scum

One child shot, but so what?

Laid my son

In a box, three feet long

And I still don't know why

A short walk home becomes a run

And I'm scared

In my own country

Είμαστε παλιά νέα

Όλα είναι καλά

Λέει το κάθαρμα του BBC

Ένα παιδί πυροβολήθηκε, και τι μ’ αυτό;

Ξάπλωσα το γιο μου

Σ’ ένα κουτί τρία πόδια μακρύ

Και ακόμη δεν ξέρω το γιατί

Μια μικρή απόσταση ως το σπίτι γίνεται κυνηγητό

Και έχω τρομοκρατηθεί

Στην ίδια μου τη χώρα

Το να τραγουδήσετε στο Τελ Αβίβ παρά το γεγονός ότι πάνω από 800 παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί –πολλά σκοπίμως- από το στρατό της ισραηλινής κατοχής και από εποίκους μόνο τα τελευταία 7 χρόνια θα σήμαινε προφανώς: «Ένα παλαιστίνιο παιδί πυροβολήθηκε, ε και τι μ’ αυτό;».

Φέτος το Ισραήλ γιορτάζει την 60ή επέτειο της ίδρυσής του πάνω στα συντρίμμια μιας άλλης χώρας, της Παλαιστίνης. Με τη δημιουργία αυτού του κράτους πριν από εξήντα χρόνια, τα τρία τέταρτα ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων εκτοπίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τα σπίτια και τη γη τους, και καταδικάστηκαν σε μια ζωή στην εξορία και τη στέρηση.

Το Ισραήλ στα 60 είναι ένα κράτος που εξακολουθεί να αρνείται στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τα ορισμένα από τον ΟΗΕ δικαιώματά τους, απλώς επειδή είναι «μη-Εβραίοι». Εξακολουθεί να κατέχει παρανόμως παλαιστινιακά και άλλα αραβικά εδάφη κατά παράβαση πολυάριθμων ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ εξακολουθεί να κατασκευάζει αποικίες και ένα τερατώδες Τείχος παραβιάζοντας ευθέως την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης καθώς και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του Ιουλίου 2004. Εξακολουθεί να παραβιάζει καταφανώς το διεθνές δίκαιο και να καταστρατηγεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με ατιμωρησία που εξασφαλίζει με την απλόχερη αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική, διπλωματική και πολιτική υποστήριξη. Εξακολουθεί να μεταχειρίζεται τους παλαιστίνιους πολίτες του με θεσμοθετημένες διακρίσεις.

Το 2006, σχεδόν κάθε σημαντικός παλαιστίνιος καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού κάλεσαν σε διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ [2]. Μέχρι σήμερα, πολλές σημαντικές φιγούρες του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, συμπεριλαμβανομένων των Ken Loach και John Berger, καθώς και ορισμένων σωματείων καλλιτεχνών, όπως το ιρλανδικό Aosdana, έχουν εισακούσει την Παλαιστινιακή Έκκληση και έκοψαν δεσμούς με το Ισραήλ, όπως είχαν μποϊκοτάρει και το απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2007 δηλώσατε «απεχθάνομαι το ρατσισμό και την καταπίεση ή τη σκληρότητα οιασδήποτε μορφής και δεν θ’ αφήσω αυτό να περάσει χωρίς να γίνω απόλυτα ξεκάθαρος και εμφατικός σχετικά με το ποια είναι η στάση μου. Ο ρατσισμός είναι πέρα από την κοινή λογική και πιστεύω ότι δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

Είναι «απολύτως ξεκάθαρο» ότι η εμφάνισή σας στο Ισραήλ θα πρόδιδε θλιβερή διγλωσσία, αν όχι κατηγορηματική άρνηση αυτών των ευγενών ιδανικών.

* Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ - The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel - www.PACBI.org

-------------------

[1] http://www.haaretz.com/hasen/spages/975186.html

[2] http://www.pacbi.org/press_releases_more.php?id=333_0_4_0_C

Δεν υπάρχουν σχόλια: