Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Riad Hamad, 1952-2008

Ο Ριάντ Χαμάντ ζούσε στην Αμερική, εργαζόταν ως δάσκαλος και ήταν υπεύθυνος του The Palestine Children's Welfare Fund (www.pcwf.org). Πριν από τέσσερα χρόνια είχε αρχίσει να τον παρενοχλεί το FBI.

Ο Ριάντ βρέθηκε νεκρός και η αστυνομία ερευνά το θάνατό του χωρίς να αποκλείει την περίπτωση της δολοφονίας. Το πτώμα του βρέθηκε στη λίμνη Lady Bird δεμένο με μονωτική ταινία.

Ως φόρο τιμής στους σοκαρισμένους αμερικανούς συναγωνιστές του αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από τον δικό τους αποχαιρετισμό, καθώς και την επιστολή που είχε στείλει στον Τζορτζ Μπους.

Ακολουθεί η επιστολή του Ριάντ Χαμάντ προς τον Τζορτζ Μπους σχετικά με την παρενόχλησή του το 2003:

«Διασκέδασα πολύ την προηγούμενη εβδομάδα μπαίνοντας στο αυτοκίνητό μου για να πάω στη δουλειά όταν ο γείτονάς μου από απέναντι ήρθε και μου ζήτησε να μιλήσουμε. Αν και βιαζόμουν επειδή είχα αργήσει, τον άκουσα αφού είπε ότι ήταν σημαντικό. Ο γείτονάς μου, μου είπε ότι τον πλησίασε το FBI και του έκανε πολλές ερωτήσεις για μένα και του ζητήθηκε να βάλει μια κάμερα στο σπίτι του για να με παρακολουθούν. Το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς ο γείτονάς μας, που τυχαίνει να είναι φιλελεύθερος, δεν εμπιστευόταν τα κίνητρα του FBI. Επίσης ο γείτονάς μου τους είπε ότι «ο Ριάντ είναι φίλος μου και δεν θα τον κατασκόπευα». Ο πράκτορας δεν κατέθεσε τα όπλα και είπε στο γείτονά μου ότι θα τα ξανάλεγαν οι δυο τους.

Αν και γνώριζα και περίμενα τέτοιου τύπου ενέργειες από το FBI, ένιωσα έκπληξη από την έλλειψη επαγγελματισμού και αξιοπρέπειας. Κουβαλώ τις ιρακινές σημαίες μου σε κάθε διαδήλωση και είμαι πάντα ο πιο φωνακλάς και πιο ορατός. Εκατοντάδες άνθρωποι έρχονται και με ρωτάνε για τις σημαίες καθώς δεν ξέρουν ποιας χώρας είναι και πρέπει να λέω «αυτές είναι οι σημαίες των χωρών που η φορολογία σας πληρώνει για να έχουν κατοχή, να σκοτώνονται και να σακατεύονται» αφού πολλοί δεν γνώριζαν τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης ή του Ιράκ.

Το να πρέπει να πάει το FBI να χτυπήσει την πόρτα των γειτόνων μου είναι πολύ αντιεπαγγελματικό και παράνομο. Εξάλλου, το FBI παρενοχλεί μέλη του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement) και παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους, τα e-mails και τις κινήσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα. Υποθέτω ότι αυτή είναι μια προσπάθεια να τους ενοχλήσετε, να τους φοβίσετε και να τους τρομοκρατήσετε για να μην γυρνάνε τις ΗΠΑ αποκαλύπτοντας τα ψεύδη τα δικά σας και της κυβέρνησής σας σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Έζησα, πήγα στο κολέγιο και εργάστηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 30 χρόνια. Δεν έχω ποινικό μητρώο και ούτε καν υποψία τέλεσης εγκληματικής πράξης, όπως ο δικός σας εθισμός στην κοκαΐνη, η οδήγησή σας σε κατάσταση μέθης και η AWAL (ανυποταξία;) κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην Εθνοφυλακή του Τέξας. Επίσης ουδέποτε πούλησα μετοχές χρεοκοπημένης εταιρείας στο ίδρυμα συνταξιοδότησης της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Μπαχρέιν όπως εσείς, που δεν αποτελεί παρά απάτη.

Συνεργάζομαι με μια ομάδα ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που ονομάζεται Palestine Childrens Welfare Fund σε συνεργασία με το Holy Land Trust στη Βηθλεέμ της Παλαιστίνης. Φέρνουμε κατασκευές από ξύλο ελιάς και κεντήματα από την Παλαιστίνη και συγκεντρώνουμε χρήματα στις ΗΠΑ για τις γυναίκες και τα παιδιά των προσφυγικών καταυλισμών. Δεν είμαστε πολιτική, ούτε θρησκευτική οργάνωση και οι χορηγοί και υποστηρικτές μας είναι Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Εβραίοι και άλλοι που δεν πιστεύουν τα μηνύματα σας μίσους και επιθετικότητας. Κάθε πεντάρα που λαμβάνουμε καταγράφεται και κάθε πεντάρα που ξοδεύουμε καταγράφεται στο

Web site μας, το οποίο είμαι σίγουρος ότι παρακολουθείτε. Επίσης κάνουμε χορηγίες μόνο σε πολίτες που είναι είτε ορφανά είτε δεν συνδέονται με κάποια πολιτική ή θρησκευτική ομάδα και το μοναδικό τους έγκλημα είναι ότι είναι Παλαιστίνιοι.

Ως πατριώτης αυτής της χώρας και για να διασφαλίσω ότι σας προσφέρω μια χείρα βοηθείας στη μάχη ενάντια στην «τρομοκρατία» έχω αναρτήσει μια πινακίδα στη γειτονιά για να γνωρίζει ο κόσμος ότι μας παρακολουθούν, ζητώντας από τους γείτονες και τους περαστικούς να πληροφορούν το FBI για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα Οι φωτογραφίες του σπιτιού με την πινακίδα είναι στο Web page link.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο πολλοί από τους γείτονές μας ήρθαν και ζήτησαν συγγνώμη για την ηλιθιότητά τη δική σας και του FBI και άλλων αξιωματούχων. Ένας από αυτούς μου είπε ότι «ντρέπομαι να λέω ότι είμαι Αμερικανός από τότε που ο Τζορτζ Μπους έγινε πρόεδρος». Άλλοι προσπάθησαν να απολογηθούν και έπρεπε να τους θυμίσω ότι κι εγώ επίσης ντρέπομαι για σας και τις ενέργειές τις δικές σας και της κυβέρνησής σας. Δεν έφυγα από τις ΗΠΑ από τότε που γίνατε πρόεδρος, για να αποφύγω να δείξω το διαβατήριό μου και να αποφύγω να συσχετιστώ με σας και την κυβέρνησή σας. Πέραν του να σας βοηθήσω να με παρακολουθήσετε αναρτώντας την πινακίδα κοντά στο σπίτι μας, θα σας βοηθήσω να βρείτε και μερικούς τρομοκράτες που γνωρίζω και που πιστεύω ότι συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά για να τους βρείτε και να τους συλλάβετε, και αν δεν το πράξετε σύντομα, ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ θα το κάνουμε σύντομα. Αυτοί οι τρομοκράτες βρίσκονται τώρα στην Ουάσιγκτον και τους βλέπετε κάθε φορά που έχετε υπουργικό συμβούλιο και φοβάμαι πως είστε κι εσείς ένας απ’ αυτούς.

Τζορτζ,

Ξεκουμπίσου από τη ζωή μου και πάρε και τα καθάρματα του FBI από τη γειτονιά μας γιατί δεν είναι ευπρόσδεκτα.

Riad Hamad Austin, Texas

Από τον αποχαιρετισμό των συντρόφων του:

«Μακάρι να του είχα πει ότι ο άνθρωπος που έστειλε την επιταγή είχε γράψει και μια ευχαριστήρια επιστολή για τις παλαιστινιακές χειροτεχνίες και άλλα αντικείμενα που έστειλε ο Ριάντ σαν ευχαριστώ για τις προηγούμενες χορηγίες. Είχε βάλει μέσα και δύο χειροποίητες κάρτες από τις κορούλες του. Η μεγαλύτερη, 11 ετών, είχε γράψει «Ζήστε εν ειρήνη στον κόσμο. Όλοι θα ‘πρεπε να ΑΓΑΠΟΥΝ! Λυπάμαι επειδή οι άνθρωποι θα ‘πρεπε να ‘ναι καλοί μαζί σας, αλλά δεν είναι». Η μικρότερη, 8 ετών, είχε γράψει «ελπίζω ν’ αρχίσετε να ζείτε εν ειρήνη».

Θα του τις είχα διαβάσει στο τηλέφωνο αν δεν βιαζόταν τόσο να το κλείσει, αλλά αποφάσισα να του τις στείλω να τις διαβάσει αργότερα και να χαρεί με τις ζωγραφιές των παιδιών. Η επιστολή του πατέρα ήταν πιο μεγάλη και πιο συγκεκριμένη στους επαίνους της για τις ακατάβλητες προσπάθειες του Ριάντ για τους Παλαιστίνιους και τα δικαιώματά τους.

«Επισυνάπτω δύο επιταγές για τις ανάγκες των παλαιστινίων παιδιών. Η ελπίδα μου είναι ότι θα τις χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ελπίδες για τους καταπιεσμένους. Όπως βλέπουμε κι οι δύο, η αξία του δολαρίου καταβυθίζεται, η αξία της ζωής ειδικά στα μάτια του Δημιουργού δεν χάνεται ποτέ. Προσφέρω αυτή τη βοήθεια σε σας και σ’ αυτά τα παιδιά σαν να ήταν δικά μου. Έχουμε την ατυχία να ζούμε σε πολύ σκοτεινές εποχές, αλλά μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι, η ελπίδα, η αγάπη και η ειρήνη λάμπουν όπως ο ήλιος. Εκείνοι που σπέρνουν ελπίδα, θα θερίσουν ειρήνη».

Θέρισε ειρήνη Ριάντ

SHUKRAN για τη δουλειά και την υποστήριξή σου Salamat Paul Larudee

Ταμίας και Διαχειριστής Δωρεών The Palestine Children's Welfare Fund

Το κληροδότημα του Ριάντ, Palestine Children's Welfare Fund, εξακολουθεί να υφίσταται και να παρέχει τρόφιμα, φάρμακα, εργασία και εκπαίδευση στους Παλαιστινίους και τα παιδιά τους. Δωρεές που εκπίπτουν από τη φορολογία μπορούν να καταβληθούν στο: PCWF 405 Vista Heights Road El Cerrito, CA 94530

Δεν υπάρχουν σχόλια: