Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Παλαιστινιακή συναίνεση για εκεχειρία

Πηγές: BBC, Al Jazeera

Σε συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες εκπροσώπων δώδεκα παλαιστινιακών οργανώσεων στο Κάιρο για στήριξη της πρότασης της Χαμάς για εκεχειρία με το Ισραήλ.

Η πρόταση που είχε αρχικά υποβληθεί αποκλειστικά από τη Χαμάς είχε απορριφθεί από το Ισραήλ. Από την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων κατέφθαναν στο Κάιρο και είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές και εν συνεχεία κατέληξαν στην κοινή πρόταση για εκεχειρία προχθές Τετάρτη.

Σύμφωνα με ανώτατο αιγύπτιο διαμεσολαβητή η πρόταση περιλαμβάνει μια «βιώσιμη, αμοιβαία και ταυτόχρονη ανακωχή» και θα εφαρμοστεί «σταδιακά, ξεκινώντας από τη Λωρίδα της Γάζας και εν συνεχεία θα μεταφερθεί στη Δυτική Όχθη». Ο αρχικός σχεδιασμός της Αιγύπτου περιλάμβανε εξάμηνη εκεχειρία, ανταλλαγή κρατουμένων και άνοιγμα των συνόρων της Γάζας.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Al Jazeera, Marwan Bishara, το σχέδιο της εκεχειρίας είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς «για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό υπάρχει συναίνεση στο πολιτικό φάσμα της Παλαιστίνης ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία με το Ισραήλ υπό τον όρο ότι το τελευταίο θα άρει τον αποκλεισμό της Γάζας».

Στις συνομιλίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), της Ισλαμικής Τζιχάντ, των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης (PRC) και του Μετώπου Λαϊκού Αγώνα (PSF).

Η Αίγυπτος θα προωθήσει την πρόταση στο Ισραήλ προς απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: