Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Λωρίδα της Γάζας

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Λωρίδα της Γάζας που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι μετά την παύση της λειτουργίας του μοναδικού σταθμού ηλεκτροδότησης και την έλλειψη καυσίμων. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε παρέμβαση των κυβερνήσεων της Αλγερίας και του Ιράν, ενώ άμεσα κατατίθεται και η πρόταση διαμεσολάβησης της Αιγύπτου για εκεχειρία.

Η Λωρίδα της Γάζας έμεινε χωρίς ρεύμα από το βράδυ του Σαββάτου, όταν τελείωσαν τα καύσιμα του μοναδικού σταθμού ηλεκτροδότησης που τροφοδοτείται από την ισραηλινή κατοχική αρχή. Την Κυριακή οι ιδιοκτήτες φούρνων στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα καταστήματά τους λόγω έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρισμού.

Το Κίνημα της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι η ισραηλινή κατοχή έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σ’ έναν σκοτεινό τύμβο, και προειδοποίησε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός και δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί αν σπάσει την πολιορκία με δικά του μέσα. Η Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία προειδοποίησε ότι οι δρόμοι «βράζουν» στη Γάζα και ότι οι πολίτες δεν μπορούν ανεχτούν άλλο να βλέπουν τις βασικές ανάγκες τους να γίνονται στόχος της ισραηλινής κατοχής. «Αν οι διεθνείς οργανισμοί δεν επέμβουν τώρα, θα είναι συνεργοί στην πολιορκία της Γάζας. Τα λόγια και οι καταδίκες δεν αρκούν. Μιλάμε για μια πραγματική τραγωδία ειδικά αφότου το 70% των κατοίκων της Γάζας έμεινε χωρίς νερό και αν μέσα στις επόμενες ώρες συνεχιστεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης και της παροχής καυσίμων θα ζήσουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή» τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Rami Abdo.

Το Σάββατο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο για ιατρική περίθαλψη. Ο επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, Muawia Hasanein, δήλωσε ότι 550 παλαιστίνιοι ασθενείς έφυγαν από τη Ράφα για νοσηλεία στην Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Οι 30 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 70 από αυτούς είναι κάτω των 18 ετών. Ο επικεφαλής εξέφρασε την ελπίδα ότι και τις επόμενες μέρες θα επιτραπεί η διέλευση ασθενών.

Την Κυριακή το Κίνημα της Χαμάς κάλεσε την Αίγυπτο να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και να σπάσει την ισραηλινή πολιορκία σε περίπτωση που το Ισραήλ απορρίψει την πρόταση εκεχειρίας. Ο Μοχάμεντ Ναζαλ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι εκείνοι που διακηρύττουν την αλληλεγγύη τους με τον παλαιστινιακό λαό πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να ανοίξουν τη Ράφα, προσθέτοντας ότι αν η Αίγυπτος δεν προβεί σ’ αυτό το βήμα θα είναι συνεργός στην πολιορκία της Γάζας. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η λογική λύση συνδέεται με την αραβική και αιγυπτιακή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή πολιορκία, η οποία δυστυχώς εκλείπει.

Ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν αναμένεται να προσέλθει σήμερα Δευτέρα στο Ισραήλ για να παρουσιάσει την πρόταση διαμεσολάβησης της χώρας του για εκεχειρία στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και στις παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις.

Η ισραηλινή πλευρά έχει διακηρύξει ότι απορρίπτει σύναψη εκεχειρίας με τη Χαμάς, αλλά την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Ματάν Βιλνάι δήλωσε σε ΜΜΕ ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να ακούσει την πρόταση του αιγύπτιου απεσταλμένου. Ωστόσο στη συνεδρίαση της ίδιας μέρας στην Κνεσέτ ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία πρέπει να απορριφθεί ή έστω να αναβληθεί.

Η βουλευτής Σαμίρα Αλ-Χαλάικα χαιρέτισε τη Δευτέρα την απόφαση της αλγερινής και της ιρανικής κυβέρνησης να παράσχουν καύσιμα δωρεάν στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «σοφή και θαρραλέα». Παράλληλα ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να διευκολύνει την είσοδο των προμηθειών από τη Ράφα και απηύθηνε έκκληση προς τις αραβικές χώρες να υιοθετήσουν πιο υποστηρικτική και πρακτική στάση για τη στήριξη του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας.

Πηγή: Palestinian Information Center

Δεν υπάρχουν σχόλια: