Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Θα βγει από τη Γάζα;

Πριν από λίγες ώρες μας ειδοποίησαν ότι βρισκόταν καθ' οδόν για το Αμμάν της Ιορδανίας, συνεπώς η περιοδεία του θα γίνει κανονικά με μικρές αλλαγές στις ημερομηνίες. Στην Αθήνα η εκδήλωση θα γίνει Τρίτη 10 Ιούνη (αντί για Δευτέρα 9) στις 7 μμ στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23. -------------------------------------------- Ο Mohammed Omer, δημοσιογράφος από τη Γάζα, έχει προσκληθεί από διάφορους φορείς σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία για να μιλήσει για την κατάσταση στην πολιορκημένη Λωρίδα -μία από τις στάσεις του θα ήταν και η Αθήνα- και το ταξίδι του θα ξεκινούσε στις 28 Μαΐου. Λίγες μέρες πριν την προβλεπόμενη αναχώρησή του ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Βραβείο Martha Gellhorn 2008 για τη Δημοσιογραφία. Αυτό έβαλε στο πρόγραμμα και μία στάση στη Βρετανία.

Προχθές οι ισραηλινές αρχές του ανακοίνωσαν ότι του απαγορεύουν την έξοδο από τη Γάζα. Δεδομένης και της βράβευσής του ασκούνται ισχυρές πιέσεις από διάφορες πλευρές προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει. Είμαστε σε αναμονή.

Στις 22/5 ο Mohammed Omer έγραφε στο New Statesman

“Τη στιγμή που γράφω, εξακολουθώ να είμαι ενθουσιασμένος και με τιμά αυτή η αναγνώριση. Αλλά και πάλι, εκείνα τα πρώτα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων μου εξήγησαν ότι θα πρέπει να βρίσκομαι στο Λονδίνο στις 16 Ιουνίου για να παραλάβω το βραβείο μου, οι σκέψεις μου έτρεχαν ψάχνοντας έναν τρόπο να βγω από τη Γάζα. Πως μπορώ να βγω σε μια περίοδο που το Ισραήλ δεν επιτρέπει ακόμη και στις πιο επείγουσες ιατρικές περιπτώσεις να φύγουν για θεραπεία, μια πολιτική που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 165 ανθρώπους;

………

Ήθελα να δώσω φωνή στους νεκρούς και στους απλούς ανθρώπους που συνεχίζουν να αγωνίζονται: φοιτητές, αγρότες, δασκάλους, παιδιά, ασθενείς, πρόσφυγες…

Ήθελα να παρουσιάσω τα λόγια και τις ιστορίες τους σε αναγνώστες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πέρυσι, με κάλεσαν στην Ολλανδία για μια περιοδεία. Απροσδόκητα μπόρεσα να βγω από τη Γάζα, μέσω του Ισραήλ και τη Γέφυρα Άλενμπι της Ιορδανίας, αντί από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που, αν και βρίσκεται σε απόσταση λεπτών από το σπίτι μου, ήταν αδύνατο να διασχίσω. Τα κατάφερα με τη βοήθεια του Hans van Ballen, μέλους του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Τώρα η παραλαβή του βραβείου Martha Gellhorn, μια τεράστια τιμή, είναι ένας επιπλέον λόγος να προσπαθήσω να βγω μια ακόμη φορά από τη Γάζα. Ωστόσο φοβάμαι ότι ενδεχομένως να είναι αδύνατο να εκφράσω προσωπικά την ευγνωμοσύνη μου προς τους διοργανωτές και εκείνους που με υποστήριξαν. Αλλά, με βραβείο ή χωρίς, θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια για τη Γάζα, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα ελευθερωθούμε απ’ αυτή τη θανατηφόρα πολιορκία και θα μπορούμε να ταξιδεύουμε όπως κάθε άνθρωπος.”

(Αντίστοιχη απαγόρευση εξόδου, από τη Δυτική Όχθη αυτή τη φορά, εκδόθηκε πρόσφατα και για τον δημοσιογράφο Khalid Amayreh που είχε προσκληθεί σε συνέδριο στη Γερμανία. Για την περίπτωσή του συλλέγονται υπογραφές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: