Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Φόβοι για επιδρομή μεγάλης κλίμακας στη Γάζα

Πηγή: Palestinian Information Center

Το Κίνημα της Χαμάς κήρυξε την Πέμπτη καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τους μαχητές του καθώς αναμένει πιθανή στρατιωτική επίθεση από τα στρατεύματα της ισραηλινής κατοχής σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες της Αιγύπτου για σύναψη εκεχειρίας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Κασάμ, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει τον ισραηλινό κατοχικό στρατό σε περίπτωση που ξεκινήσεις επιχειρήσεις στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει χρήση νέων και πρωτόγνωρων στρατιωτικών τακτικών που θα «καταπλήξουν τους εισβολείς».

Η εφημερίδα της Γάζας Al-Resalah ανέφερε πηγές της στις Ταξιαρχίες Κασάμ που δηλώνουν ότι οι μαχητές της Χαμάς διατάχθηκαν να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Ταξιαρχίες Κασάμ έχουν προετοιμάσει δεκάδες μάρτυρες, παγιδευμένα αυτοκίνητα και βόμβες καθώς και εκατοντάδες ρουκέτες που θα εξαπολυθούν εναντίον των ισραηλινών εποικισμών σε περίπτωση πολέμου. «Έχουμε προβεί σε κάθε αναγκαία προετοιμασία [για πιθανό πόλεμο με τις μονάδες του ισραηλινού κατοχικού στρατού] και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε σιωνιστική επίθεση και να μετατρέψουμε τη Λωρίδα της Γάζας σε νεκροταφείο για τους ισραηλινούς στρατιώτες» τόνισαν οι Ταξιαρχίες στην εφημερίδα. Επιπλέον δήλωσαν ότι οι μαχητές θα «καταπλήξουν τον εχθρό και θα επιτεθούν εναντίον του από παντού στη Λωρίδα … η επιλογή του πολέμου παραμένει ανοικτή και δεν μπορεί να εμποδιστεί από φράκτες, σύνορα ή στρατιωτικές οχυρώσεις».

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έχει πραγματοποιήσει σειρά περιορισμένης έκτασης αλλά συνεχών επιδρομών και επιθέσεων από αέρος στο βορρά και τον νότο της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες μέρες που σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες πολίτες.

Το Κίνημα της Χαμάς ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι προσπάθειες της Αιγύπτου για ηρεμία, θα εξετάσει άλλες επιλογές προκειμένου να σπάσει διά της βίας την διετή άδικη οικονομική πολιορκία της Γάζας. Επίσης προειδοποίησε ότι ο παλαιστινιακός λαός και οι οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης «θα εκραγούν μπροστά στο πρόσωπο του εχθρού αν η επιθετικότητα και η πολιορκία εις βάρος της Λωρίδας της Γάζας συνεχιστούν».

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επίσης επιβεβαίωσαν ότι οι μονάδες του στρατού έχουν λάβει διαταγή να είναι ετοιμοπόλεμες για πιθανή εισβολή στη Γάζα.

Η επίθεση στη Μπεΐτ Χανούν

Η παλαιστινιακή αντίσταση πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης επίθεση στο συνοριακό πέρασμα της Μπεΐτ Χανούν που ελέγχεται από το Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα- όπου εκπυρσοκρότησε φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στις εκεί σταθμευμένες ισραηλινές μονάδες.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το φορτηγό, που περιείχε πάνω από τεσσεράμισι τόνους εκρηκτικά, ανατινάχθηκε την ίδια στιγμή που εξαπολύονταν αυτοσχέδιες ρουκέτες και βλήματα όλμου στο συνοριακό πέρασμα.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του Κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, μαζί με τις Ταξιαρχίες Αλ Ακσα, ομάδες του Ayman Abu Jodeh.

Στο πλαίσιο της πολιτικής απόκρυψης στοιχείων ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και έκλεισε το πέρασμα.

Νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής τα ξημερώματα στην περιοχή Johr Al-Deek, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε από θραύσμα ισραηλινού τανκ ο 61χρονος Salem Abu Attwa, ενώ η παλαιστινιακή αντίσταση συγκρούστηκε σκληρά με τις ισραηλινές μονάδες και κατόρθωσε να στήσει ενέδρα σε ειδική ισραηλινή μονάδα εκεί.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινές μπουλντόζες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων και να καταστρέφουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή, ενώ προσθέτουν ότι αντιμετωπίζουν γενναία αντίσταση από ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

….

Η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot ανέφερε δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων ότι η κυβέρνησή τους προετοιμάζεται για μεγάλης έκτασης στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στην περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών για εκεχειρία. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μίνι-υπουργικό συμβούλιο θα λάβει σύντομα απόφαση για το αν θα δεχθεί την ηρεμία με τη Χαμάς ή θα προχωρήσει σε ευρεία επιχείρηση εναντίον της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: