Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Επίτιμος καθηγητής του Harvard παραδίδει τα χρήματα ισραηλινού βραβείου σε παλαιστινιακό πανεπιστήμιο

Του Ofri Ilani στην Haaretz

Ο αμερικανός μαθηματικός David Mumford, βραβευθέντας με το Βραβείο του Ιδρύματος Wolf 2008 στα Μαθηματικά, ανακοίνωσε παραλαμβάνοντάς το εχθές ότι θα δωρίσει τα χρήματα στο Πανεπιστήμιο Bir Zeit, κοντά στη Ραμάλα, και στο Gisha, ισραηλινό οργανισμό που υπερασπίζεται την ελευθερία κινήσεων των Παλαιστινίων.

«Αποφάσισα να δωρίσω το μερίδιό μου από το Βραβείο Wolf ώστε να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη να επιβιώσει και να θριαμβεύσει», δήλωσε ο Mumford στη Haaretz. «Είμαι αληθινά ευγνώμων για το βραβείο, αλλά πιστεύω ότι οι παλαιστίνιοι φοιτητές θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να πάνε αλλού να σπουδάσουν. Οι φοιτητές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα σήμερα δεν έχουν αυτή την ευκαιρία».

Τα βραβεία του Ιδρύματος Wolf αποδίδουν κάθε χρόνο 100.000 δολάρια «σε ξεχωριστούς επιστήμονες και καλλιτέχνες για επιτεύγματα προς το συμφέρον της ανθρωπότητας και των φίλιων σχέσεων μεταξύ των λαών» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Θεωρείται μία από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνείς τιμητικές βραβεύσεις στα μαθηματικά.

Ο Mumford, επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Brown και Harvard, μοιράστηκε το φετινό βραβείο με τους Pierre Deligne και Phillip Griffiths από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

….

Ο Mumford, που παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες στην Κνεσέτ, δήλωσε ότι είχε ήδη επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο Bir Zeit και τη Gisha, και ότι αποδέχτηκαν τη δωρεά του. «Τα επιτεύγματα που πέτυχα στα μαθηματικά κατέστησαν εφικτά χάρη στη δυνατότητά μου να κυκλοφορώ ελεύθερα και να ανταλλάσσω ιδέες με άλλους ακαδημαϊκούς» δήλωσε. «Δεν θα είχαν πραγματωθεί χωρίς μια διεθνή συναίνεση ως προς την ανταλλαγή ιδεών. Τα μαθηματικά λειτουργούν καλύτερα όταν οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν και να συναντιούνται. Αυτό είναι το ελιξίριο της ζωής τους. Αλλά οι άνθρωποι της κατεχόμενης Παλαιστίνης δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Το εκπαιδευτικό σύστημα παλεύει για τη ζωή του και η κινητικότητα είναι πολύ περιορισμένη».

Όταν επισκέφτηκα το Ισραήλ το 1995, υπήρχε ένα αίσθημα ελπίδας, αλλά δεν είναι αυτή η κατάσταση σήμερα» πρόσθεσε. «Η εκπαίδευση των ανθρώπων στα κατεχόμενα εδάφη τους δίνει ένα μέλλον. Η εναλλακτική είναι το χάος».

Είπε ότι η απόφασή του δεν στρεφόταν εναντίον του Ισραήλ. «Τρέφω εξαιρετικά μεγάλη εκτίμηση για το Ισραήλ, που είναι πέραν πάσης αμφιβολίας μια ισχυρή δύναμη στον κόσμο των μαθηματικών. Αλλά δυστυχώς, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την ευημερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: