Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Κοινή θαλάσσια διαμαρτυρία

Θαλάσσια διαδήλωση ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας

Δευτέρα 16 Ιούνη

Σαλπάρουμε από τη μαρίνα της Herzliya στις 10 π.μ.

Σε αλληλεγγύη και ταυτόχρονα με

Την εν πλω διαμαρτυρία των ψαράδων της Γάζας

Σκοπός της ενέργειας είναι η διαμαρτυρία ενάντια στον αποκλεισμό που πλήττει γενικά όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και ειδικότερα τους ψαράδες. Οι ψαράδες, με τους οποίους τασσόμαστε αλληλέγγυοι, σκοπεύουν να σαλπάρουν την ίδια ώρα για μια εν πλω διαμαρτυρία από το λιμάνι της Γάζας και ο στόχος είναι μια τηλεφωνική σύνδεση μαζί τους, από καράβι σε καράβι.

Επίσης ο στόχος είναι η διαμαρτυρία ενάντια στους ανεύθυνους ανθρώπους και ομάδες, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, που προωθούν μια αιματηρή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η υποστήριξη της επίτευξης και της εφαρμογής χωρίς άλλη καθυστέρηση μιας εκεχειρίας που θα θέσει τέλος στην αιματοχυσία και τα δεινά του ισραηλινού και του παλαιστινιακού πληθυσμού και στις δύο πλευρές των συνόρων και η απαίτηση η εκεχειρία να περιλαμβάνει ολοκληρωτική και άμεση άρση κάθε απαγόρευσης στη Λωρίδα της Γάζας, από αέρος, από θάλασσα και στο έδαφος.

Η παράλληλη ενέργεια στη Γάζα διοργανώνεται από την Παλαιστινιακή-Διεθνή Συμμαχία Ενάντια στην Πολιορκία, με εκπρόσωπο τον ψυχίατρο και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δρ. Εγιάντ Σαράτζ με τον οποίο είμαστε σε επαφή από τον κομβόι του Ιανουαρίου.

Ας θυμηθούμε ότι εμείς οι πολίτες του Ισραήλ είμαστε ελεύθεροι να σαλπάρουμε στη θάλασσα όποτε θέλουμε και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, όπως συμβαίνει καθημερινά με τα γιοτ στη μαρίνα της Herzliya. Από την άλλη οι κάτοικοι της πολιορκημένης Γάζας στερούνται το δικαίωμα να βγουν στη θάλασσα ακόμα και για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους. Το ναυτικό του Ισραήλ τους απαγορεύει να πλεύσουν πάνω από λίγα χιλιόμετρα πέρα απ’ την ακτή. Λόγω της έλλειψης καυσίμων είναι δύσκολο για τους ψαράδες να διανύσουν ακόμη κι αυτή τη μικρή απόσταση και λόγω της μαζικής ρίψης των λυμάτων στη θάλασσα –επίσης λόγω της έλλειψης καυσίμων- η θάλασσα μολύνεται και τα ψάρια επηρεάζονται. Ως πολίτες του Ισραήλ, με το προνόμιο της ανεμπόδιστης πλεύσης στη θάλασσα, χρησιμοποιούμε αυτό το προνόμιο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της πολιορκίας της Γάζας.

Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, όπως και εκείνοι του Ισραήλ και κάθε άλλης χώρας, έχουν το δικαίωμα της απευθείας επαφής με τον έξω κόσμο από αέρος, δια θαλάσσης και από το έδαφος, να ταξιδέψουν όπου θέλουν και να επιστρέψουν, να εισάγουν και να εξάγουν ελεύθερα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι εργασίες για ένα σύγχρονο και μεγάλο λιμάνι στη Γάζα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι θα μπορούν να διατηρούν απευθείας οικονομικές σχέσεις με τον έξω κόσμο, ανεξάρτητοι από το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και του οποίου η κατασκευή επίσης θα αναζωογονήσει την οικονομία της Γάζας και θα παράσχει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους τωρινούς ανέργους.

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των κατοίκων της Γάζας, αλλά και δικός μας. Όχι μόνο επειδή είναι καθήκον των έντιμων ανθρώπων να αντιστέκονται στην αδικία, και ιδιαίτερα στην αδικία που επιβάλλει η ίδια η χώρα τους, η κυβέρνησή τους και οι ένοπλες δυνάμεις της, αλλά επίσης επειδή οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν ήρεμα και ειρηνικά, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Γάζας ζουν πολιορκημένοι μέσα σε τραγική φτώχεια.

Υπογραφή

Η Συμμαχία ενάντια στην πολιορκία της Γάζας

Συμμετέχουσες οργανώσεις και κόμματα: Gush Shalom, On the Left Side, Coalition of Women for Peace, Hadash, Balad, On the Left Side, Machsom Watch, Yesh Gvul, Student Coalition (Tel Aviv University), Bat Shalom, The Alternative Information Center, The Committee Against House Demolitions, Israeli Communist Youth Alliance, Combatants for Peace, Bat Tzafon, New Profile, Anarchists Against Fences, Democratic Women, Tarabut -Hithabrut, The Campus is Not Silent

Δεν υπάρχουν σχόλια: